Pompeo spreman za predsedničku kandidaturu

Bivši američki državni sekretar i šef CIA-e Majk Pompeo, sa svojim tragom optužbi za korupciju, spreman je za kandidaturu za predsednika

Nakon nedavnih srednjoročnih izbora 2022. na kojima su republikanci imali slabiji učinak u odnosu na ankete, ali su i dalje preokrenuli Predstavnički dom u svoju korist, obe glavne političke stranke u SAD skreću pažnju na predsedničke izbore 2024. godine. Bivši američki predsednik Donald Tramp bio je prvi izazivač GOP koji je bacio svoj šešir u ring, kao što se očekivalo, ali se očekuje da će i brojne druge republikanske zvezde skočiti na ono što će verovatno biti prepuni primarnih izbora.

Jedan od tih verovatnih kandidata je Trampov bivši državni sekretar Majk Pompeo. Bivši diplomata već dugo ima dalekosežne političke ambicije i njegov PAC je pokrenuo digitalne oglase u primarnim državama sa ranim glasanjem kao što su Ajova, Florida, Kanzas, Nevada, Nju Hempšir i Južna Karolina, hvaleći njegov rekord u ekonomiji i imigraciji. Takođe je objavio knjigu pod naslovom „Nikad ne daj inč“, koja je tipična za političare da prikupljaju novac i promovišu svoju platformu uoči predsedničkih izbora.

Pompeo je služio pod Donaldom Trampom i bio je lojalista MAGA tokom svog mandata u Beloj kući. Međutim, sekretar je pokušao da se razlikuje od svog bivšeg šefa otkako je napustio javnu funkciju. On je to učinio tako što je sebe predstavio kao odgovornijeg lidera sa manje prtljaga u poređenju sa Trampom, koji je prepun skandala otkako je započeo svoju političku karijeru 2015. godine.

Što se tiče politike, Pompeo će verovatno pojačati svoj strogi antikineski stav dok će služiti kao glavni diplomata SAD, kao i povećati svoju čvrstu podršku Izraelu. Pompeo je bio jedan od glavnih arhitekata trgovinskog rata sa Kinom koji su predvodile SAD i bio je jedan od glavnih glasnogovornika za razbijanje antikineskih dezinformacija, kao što je takozvana ‘teorija curenja iz laboratorija’ koja tvrdi da je Covid-19 nastao iz Kineska laboratorija.

Što se tiče Izraela, Pompeo je bio najviši američki zvaničnik u istoriji koji je posetio ilegalno izraelsko naselje i nadgledao je pokušaje Trampove administracije da preokrene decenijama dugu američku politiku prema Bliskom istoku priznavanjem izraelske aneksije palestinske teritorije. Ovu politiku su skovali „doktrinu Pompea“ zvaničnici Stejt departmenta.

Osim što je bio državni sekretar, Pompeo je ranije bio i na čelu Centralne obaveštajne agencije (CIA), gde je, prema sopstvenim rečima, „lagao, varao i krao” u okviru svojih službenih dužnosti. Tu je, možemo pretpostaviti, da je Pompeo stekao svoju sklonost dezinformacijama. Takođe je služio u Kongresu od 2011. do 2017. godine, gde je bio jedan od vodećih operativaca GOP-a umešanih u skandal e-pošte Hilari Klinton i takozvani „nadzor” Stejt departmenta.

A pre nego što je sve to počelo, Pompeo je bio vojni čovek, što je bila preteča njegovog angažovanja u vojno-industrijskom kompleksu. To je bio njegov posao pre nego što je ušao u javni život kao političar i pomogao mu je da se poveže sa Koch Industries, kompanijom u vlasništvu ozloglašene porodice Koh desničarskih milijardera, jednog od najmoćnijih političkih kartela u Sjedinjenim Državama.

Pompeova karijera miriše na šeme plaćanja za igru i korupciju. Ako postoji imidž poslovične „močvare“ koju je Donald Tramp često spominjao u javnosti, bivša sekretarica je sigurno močvarno stvorenje. Ali ništa od ovoga nije ni blizu dokumentovanih skandala i zloupotrebe javnih sredstava do kojih je došlo dok je on služio u Trampovoj administraciji.

Od trenutka kada je preuzeo dužnost 2018. do proleća 2020., on i njegova supruga bili su domaćini dvadesetak „Medison večera“ u diplomatskim prijemnim sobama u sedištu Stejt departmenta u Vašingtonu. Ovim raskošnim večerama prisustvovale su poznate ličnosti, političari, vladini zvaničnici i druge javne ličnosti. Organizovalo ih je osoblje Stejt departmenta koje finansiraju poreski obveznici i nisu imali nikakve veze sa Pompeovim zvaničnim dužnostima.

Na primer, objavljeno je da će radnicima iz kancelarije davati uputstva da rezervišu sastanke u salonu, organizuju večere, pa čak i da šetaju Pompeovog psa. Ipak, uprkos ovim ozbiljnim etičkim zabrinutostima koje su otkrivene kroz razne istrage, nikada se ništa nije dogodilo. U stvari, tadašnji predsednik Tramp je jednostavno otpustio osobu odgovornu za nadgledanje ove istrage i nastavio dalje bez razmišljanja.

U stvari, sekretar je potrošio hiljade dolara da bi se družio sa nekim od najmoćnijih i najuticajnijih ljudi u zemlji samo da unapredi sopstvene ambicije. Prema izveštajima uzbunjivača i istragama generalnog inspektora, Pompeo i njegova supruga su takođe bili pod istragom za više od 100 slučajeva nedoličnog ponašanja u kojima su koristili osoblje Stejt departmenta koje su finansirali poreski obveznici za svoju ličnu korist.

Iako je Tramp tada gurnuo glavu za Pompea, gotovo je zagarantovano da će njegova kampanja pokrenuti ove skandale da napadne Pompea tokom predizbornih izbora, ako on nastavi da izaziva svog bivšeg šefa. I s pravom. Javnost zaslužuje da zna koliko je Majk Pompeo zapravo duboko korumpiran – i zašto mu nikada ne bi trebalo dozvoliti da bude blizu Bele kuće.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji