predsednik-salvadora-obecava-zatvor-samo-za-bele-kragne

Predsednik Salvadora Najib Bukele obećao je u četvrtak da će izgraditi zatvor za držanje „belih kragni“ kriminalaca u sklopu borbe protiv korupcije koju je uporedio sa svojom borbom protiv kriminalnih bandi.

„Kao što smo se protiv bandi direktno borili punom snagom države, mi ćemo pokrenuti potpuni rat protiv korupcije“, rekao je on tokom nacionalnog obraćanja povodom njegove pete godine na funkciji.

Kao što smo izgradili zatvor za teroriste, izgradićemo zatvor za korumpirane.

Predsednik Salvadora je pokrenuo brutalnu kampanju protiv nasilnih bandi u zemlji pre više od godinu dana, suspendujući ustavna prava u takozvanom vanrednom stanju. Ova politika je dobila široku podršku javnosti, ali grupe za ljudska prava kažu da su nevini ljudi uhvaćeni u obračunu.

Vlada je u februaru preselila hiljade osumnjičenih članova bande u novootvoreni „mega zatvor“.

„Borićemo se protiv „belih kragni“ odakle god da dolaze“, dodao je Bukele, „ali ćemo koristiti samo legalna sredstva“.

Bukele je takođe iskoristio svoj govor da objavi predloge zakona za smanjenje političkog sistema zemlje smanjenjem broja poslanika u jednodomnom Kongresu zemlje na 60 sa 84, i pretvaranjem 262 opštine te male centralnoameričke zemlje u 44 okruga.

„O ovim zakonima će morati da se glasa u Kongresu“, rekao je on.

Pročitajte još:

Kasnije u govoru, Bukele je rekao da se vrši racija na imovinu bivšeg predsednika Alfreda Kristijanija.

Sud je naložio Kristijanijevo privremeno hapšenje pre više od godinu dana zbog navodne umešanosti u prikrivanje ubistva šest jezuitskih sveštenika i dvojice njihovog osoblja tokom građanskog rata u zemlji 1980-ih.

Obraćanje je završeno uzvicima „reizbora“ sa skupa u Kongresu.

U martu je novinska anketa pokazala da je skoro 70% Salvadoraca favorizovala Bukeleovu kandidaturu za drugi mandat, uprkos izričitoj ustavnoj zabrani služenja uzastopnih mandata.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji