Predsednik Turske Erdogan ima rešenje za Mir - Ruski platni sistem

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je ministrima u Vladi Turske da sa Moskvom razrade alternative ruskom platnom sistemu „Mir“, i očekuje se da će u narednim satima turski lider održati sastanak u vezi s tom temom.

Predsednik Turske je izjavio da bi u petak mogla biti doneta odluka o daljem korišćenju ruske platne kartice „Mir“ u Turskoj. List „Jeni šafak“ je u petak ujutru objavio da SAD prete sankcijama turskim bankama zbog korišćenja ruskog platnog sistema „Mir“.

Ministrima je naloženo da s Moskvom razrade alternative platnom sistemu „Mir“. Pregovori s ruskom stranom su vođeni u okviru nadležnih resora, pre svega s ministrima. U narednim satima Erdogan će imati sastanke u vezi s tom temom – preneo je televizijski kanal ne precizirajući kakve alternative razmatraju Moskva i Ankara.

Turske „Išbanka“ i „Denizbanka“ u ponedeljak su saopštile da su obustavile korišćenje ruskih platnih kartica „Mir“, uz obrazloženje da je odluka doneta zbog sankcija SAD i Velike Britanije Rusiji. Prijem platnih kartica „Mir“ u inostranim bankama, pre svega turskim, zavisiće od pozicije samih kreditnih kartica, objašnjeno je u pres-službi tog platnog sistema.

Erdogan se sa Putinom sastao 5. avgusta u Sočiju, kada su ove kartice bile jedna od tema razgovora.

Sa Putinom sam se dogovorio o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama, to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica „Mir“. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu takođe ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu. Naravno, to je veoma, veoma pojednostavljen sistem i za njih i za nas. Tokom ove posete takođe su održani sastanci predsednika Centralne banke Rusije i naše Centralne banke – rekao je tada Erdogan.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji