Pretaču rusku naftu na sred mora

Brodske kompanije u tri najveće pomorske zemlje Evropske unije, Grčka, Kipar i Malta, pretaču rusku naftu na sred mora. Mora se priznati da je to jako dosetljiv način da se zaobiđu EU regulative. Ove zemlje su udvostručile količinu ruske nafte koju transportuju od početka konfliktne situacije u Ukrajini 24. februara, preneo je u ponedeljak The Independent.

Brodske kompanije i brodovi povezani sa tri zemlje su u maju prebacili u proseku 58 miliona barela ruske nafte. Objavili su britanski mediji, pozivajući se na analizu Global Witness, nevladine organizacije. To je skoro duplo više od 31 miliona barela koje su zajedno prevezli u februaru.

Ove tri zemlje imaju najveću brodsku flotu u EU, navodi Rojters.

Do skoka u transportu ruske sirove nafte došlo je zbog utrostručenog transporta naftnih tankera. Međutim to dodatno podriva sankcije EU protiv Rusije.

Brodovi povezani sa Grčkom, Kiprom i Maltom ismevaju napore EU da sankcioniše Putina, održavajući priliv novca u Rusiju. – Luis Godard, viši savetnik za istraživanje podataka u Global Witness-u , rekao je za The Independent.

Izveštaj te nevladine organizacije prati nalaze londonskog Sandej tajmsa da grčke brodske kompanije učestvuju u transferima ruske nafte „s broda na brod“ kako bi prikrile transport goriva.

Podaci koje je pregledao Sandej tajms ukazali su na povećanje takvih kretanja. Što uključuje ruski brod koji pretače naftu na drugi brod sa neutralne strane, izvestio je u nedelju.

Nema nagoveštaja da kompanije i brodovi uključeni u transport ruske nafte krše sankcije, objavili su The Independent i Sunday Times.

Prošlog ponedeljka, EU se složila oko zabrane ruske nafte. Time bi se smanjilo oko 90% uvoza ruske nafte u blok do kraja godine. To je došlo nakon što je EU navodno odustala od planova da spreči brodove u vlasništvu EU da transportuju rusku naftu u zemlje van regiona, kao što su Kina i Indija.

Međutim, EU i Velika Britanija planiraju da odvrate od te prakse. Tako što neće dozvoliti da se brodovi koji prevoze rusku naftu osiguraju, što je ključno za brodsku industriju, izvestio je prošle nedelje Fajnenšel tajms.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Business Insider