Princ Endru izgubio je gradske privilegije zbog skandala sa Epštajnom

Princu Endruu je oduzeta privilegija grada Jorka zbog povezanosti sa osuđenim seksualnim prestupnicima Džefrijem Epštajnom i Žizlejn Maksvel.

Odbornici su jednoglasno izglasali da više nije prikladno da princ Endru predstavlja Jork i njegove stanovnike, navodi britanska mreža ITV. Zvaničnici Jorka odlučili su da prekinu veze sa princom Endruom nakon njegovih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Deril Smolij, izvršni član Veća grada Jorka za kulturu, rekao je da je sloboda grada Jorka „najviša čast“ koju grad može dati.

Čast imaju mnogi ugledni i ostvareni ljudi koji je nose odgovorno i sa ponosom. Pošto mu je kraljica oduzela vojne činove i kraljevski status, smatramo da je ispravno ukloniti sve veze koje princ Endru još uvek ima sa našim velikim grad – rekao je Smolij, prenosi ITV.

Smolij je rekao da je sledeći korak da princ Endru „postupi ispravno“ i odrekne se titule vojvode od Jorka. „Ako to ne uradi, vlada i Bakingemska palata moraju da se umešaju da uklone njegovu titulu da bi konačno prekinuli vezu princa Endrua sa Jorkom,“ Smolij je rekao, prenosi ITV. Princa Endrua je tužila Virdžinija Gufre pred njujorškim sudom u avgustu 2021. godine, pred kojim ga je optužila da ju je silovao kada je imala 17 godina i da je bila žrtva trgovine ljudima zbog Epštajna i Maksvelove.

Nakon što je sudija Luis Kaplan naredio suđenje u januaru 2022. godine, princ Endru se nagodio gde je Gufreovoj doduđen neotkriveni iznos. On nije priznao odgovornost i uvek je tvrdio da je nevin za optužbe protiv njega.

U januaru, kraljica je princu Endruu oduzela vojne titule i pokroviteljstvo, uključujući pukovnika Grenadirske garde – jednog od najviših pešadijskih pukova u britanskoj vojsci – usred tužbe.

Bakingemska palata je u saopštenju navela: „Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici“, prema BBC-ju.

Newsweek se obratio Bakingemskoj palati za komentar.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Newsweek