Pušteni ruski kriminalac iz zatvora da se bori u Ukrajini ubijen od Vagner grupe zbog dezerterstva

Jedan ruski kriminalac koji je pušten iz zatvora kako bi se borio u ratu u Ukrajini ubijen je zbog dezerterstva.

Zaur Alijev (47) ranije je važio za vođu jednog od najmoćnijih azerbajdžanskih klanova u Moskvi, a odslužio je oko jedne trećine svoje 18-godišnje zatvorske kazne, kada je pristao da u zamenu za skraćivanje kazne ode da se bori u Ukrajini.

Uslov je bio da provede najmanje šest meseci boreći se u sklopu privatne vojne organizacije Vagner koja usko sarađuje s Putinovim ministarstvom odbrane.

Ako prežive taj period, ostatak njihove zatvorske kazne biće poništen te će biti pomilovani od Putina, prenosi Miror. Upravo za ovaj korak odlučili su se desetine hiljada ruskih zatvorenika, no Telegramov kanal VChK-OGPU tvrdi kako je Alijev, kojeg inače nazivaju „Zecom“, ubijen jer je hteo da pobegne.

Alijev, ruski kriminalac, odlučio je da pobegne, ali borci su ubrzo ulovili Alijeva i upucali ga. Služio je dugu kaznu, zbog čega je odlučio da se priključi Vagner grupi i ubijen je od strane Prigožinovih ljudi kada je pokušao da pobegne – piše, a misli se na Jevgenija Prigožina – osnivača Vagner grupe.

Inače, Alijev je bio uhapšen 2014. godine u zajedničkoj akciji moskovske specijalne policije, a prilikom hapšenja bio je i pretučen na osnovu naredbi vođe rivalskog klana. Moskovski sud osudio ga je 2016. godine na 18 godina zatvora zbog krađe, otmice i iznude, piše „Večernji list“.

Vođa Vagner grupe, inače poznat i po nadimku kao “Putinov kuvar“, prošlog je meseca upozorio zatvorenike na posledice koje će se dogoditi ako pokušaju da pobegnu.

Nedavno je objavljen snimak na kojem se navodno vidi kako regrutuje osuđenike iz ruskih zatvora za svoju plaćeničku vojsku “Vagner.

Dođite da se borite u Ukrajini i bićete nagrađeni slobodom – ako se vratite živi – rekao je Prigožin.

Na snimku se vidi on okružen ljudima u crnom.

Niko se ne vraća iza rešetaka. Ako odslužite šest meseci, slobodni ste. Ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, mi ćemo vas pogubiti – može se čuti kako Prigožin, govori muškarcima na snimku iz ruskog zatvorskog dvorišta.“

On daje ljudima 5 minuta da naprave izbor.

Ako prihvate regrutaciju, zatvorenici moraju da pristanu da ne konzumiraju drogu ili alkohol — i, prema rečima Šona Vokera iz Gardijana, zabranjeno im je da pljačkaju i stupaju u „seksualni kontakt sa lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima“.

U snimku, Prigožin kaže da je spreman da prihvati muškarce između 22 i 50 godina, ali može da primi i mlađe regrute uz saglasnost njihovih porodica. Oni sa problemima zavisnosti su dobrodošli da se pridruže, ali će biti predmet dodatnog nadzora, uključujući potencijalni test detektora laži kako bi se utvrdila njihova „stabilnost“, kaže on.

Seksualni prestupnici takođe mogu da se pridruže, ali su podložni dodatnoj kontroli.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji