Raković - Rezolucija o Jasenovcu je moralni gest Crne Gore

Poznati istoričar, dr Aleksandar Raković rekao je za Borbu da je Rezolucija o Jasenovcu moralni gest Crne Gore.

„On istovremeno služi i kao poruka Hrvatskoj, ali i spira deo ljage koju je Crna Gora prethodnih godina ali i nedavno na sebe stavila, glasajući uvek protiv interesa Republike Srbije i Republike Srpske“, mišljenja je Raković

Istoričar ističe da je vrlo važno reći da bez srpskih poslanika, bez predsednika Skupštine Andrije Mandića i Milana Kneževića ne bi bilo tog vrlo važnog demokratskog pritiska na ostale koji su glasali za ovu Rezoluciju o Jasenovcu.

„Njima treba odati najveće priznanje za ovo. Andrija Mandić je dugo o ovome govorio i već je građanima praktično na neki način dao reč da će ona biti usvojena i tu reč je ispunio. To je svakako sve u interesu Crne Gore i demokratizacije društva u Crnoj Gori“, istakao je poznati istoričar.

Što se pretnji Hrvatske tiče, on ističe, da nije nemoguće da će oni posegnuti za nekim merama ali je pitanje da li će se usuditi da radikalno zabranjuju ulazak, jer bi to značilo da oni ne smatraju da je u Jasenovcu izvršen genocid.

„Te pretnje iz Hrvatske možda nisu bile prazne, ali istovremeno neće biti tako radikalne kao što su oni nameravali i zaplašivali poslanike“, podvukao je Raković.

Rezolucija je svakako veoma važna, zaključuje istoričar i dodaje da Crna Gora daje primere Republici Srbiji i Republici Srpskoj da treba da krenu istim putem i da Narodne Skupštine u Beogradu i Banja Luci usvoje Rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/borba.me