Razmena Trevora Rida za Konstantina Jarošenka

Rusija oslobodila bivšeg američkog marinca Trevora Rida u razmeni zarobljenika
Do razmene zatvorenika došlo je u sredu kao rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija je zamenila Trevora Rida, bivšeg američkog marinca koji je tri godine bio u ruskom zatvoru, za svog državljanina Konstantina Jarošenka koji je služio 20-godišnju kaznu u Sjedinjenim Državama zbog optužbi za drogu.

Do razmene zatvorenika došlo je u sredu kao rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ruska državna televizija emitovala je snimak Rida koji je doveden na aerodrom Vnukovo uoči njegovog povratka u SAD. Razmena je obavljena u Turskoj, rekao je Ridov otac Džoi Rid za američku televiziju CNN.

Američki avion se zaustavio pored ruskog aviona i prešli su oba zatvorenika u isto vreme, kao što viđate u filmovima – rekao je on.

Dogovor bi bio značajan diplomatski manevar čak i u vremenima mira. To je bilo iznenađujuće jer je to učinjeno u vreme kada je rat Rusije sa Ukrajinom doveo odnose sa SAD na najnižu tačku u poslednje vreme.

Bela kuća je potvrdila Ridovo oslobađanje, a predsednik Džo Bajden je u izjavi rekao da je Rid „slobodan iz ruskog pritvora“.

Čuo sam u glasu Trevorovih roditelja koliko su zabrinuti za njegovo zdravlje i nedostajalo im je njegovo prisustvo – rekao je Bajden. „I bio sam oduševljen što sam mogao da podelim sa njima dobre vesti o Trevorovoj slobodi.

Dodao je da su pregovori za Ridovo oslobađanje „zahtevali teške odluke koje ne uzimam olako“.

Američki predsednik nije direktno imenovao Jarošenka, ruskog pilota koji je služio 20-godišnju kaznu nakon što je osuđen za zaveru za šverc kokaina u SAD. Uhapšen je u Liberiji 2010. godine.

Američko ministarstvo pravde opisalo je Jarošenka kao „iskusnog međunarodnog trgovca drogom“ koji je kovao zaveru da distribuira hiljade kilograma kokaina širom sveta.

Činilo se da je malo verovatno da će razmena najaviti bilo kakav veći proboj između Vašingtona i Moskve. Visoki zvaničnik Bajdenove administracije upozorio je da su pregovori usresređeni na „diskretna pitanja zatvorenika“ i da ne predstavljaju promenu u osudi američke vlade ruskog nasilja protiv Ukrajine.

„Tamo gde možemo da razgovaramo o pitanjima od zajedničkog interesa, pokušaćemo da razgovaramo sa Rusima i da imamo konstruktivan razgovor bez ikakvih promena u našem pristupu zastrašujućem nasilju u Ukrajini“, rekao je zvaničnik novinarima, govoreći pod uslovom anonimnosti – pravila koja postavlja uprava.

Rid je uhapšen u leto 2019. nakon što su ruske vlasti saopštile da je napao policajca u Moskvi tokom noći opijanja. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora, iako je njegova porodica tvrdila da je nevin, a američka vlada ga je opisala kao nepravedno pritvorenog.

Izveštavajući iz Moskve, Dorsa Džabari primetila je da je Rid započeo štrajk glađu u martu.

Rid je uhapšen 2019. i optužen za napad i dovođenje u opasnost života policajca ovde u Moskvi – rekla je ona. Osuđen je na devet godina zatvora 2020., što je blizu maksimalne kazne od 10 godina koju je mogao dobiti.

U saopštenju, porodica Rid zahvalila je Bajdenu „što je doneo odluku da vrati Trevora kući“, kao i drugim zvaničnicima administracije i Bilu Ričardsonu, bivšem ambasadoru SAD u Ujedinjenim nacijama za koga je porodica rekla da je otputovao u Moskvu  nekoliko sati pre nego što je u Ukrajini počeo rat u nadi da će obezbediti Ridovo oslobađanje.

Danas su naše molitve uslišene i Trevor se bezbedno vraća u Sjedinjene Države – rekla je porodica.

Rid je bio jedan od nekoliko Amerikanaca za koje se zna da ih drži Rusija, uključujući zvezdu VNBA Britni Griner, koja je uhapšena u februaru nakon što su vlasti rekle da je pretresom njene torbe otkriven derivat kanabisa.

Izvršni direktor korporativne bezbednosti Pol Vilan je u pritvoru zbog optužbi u vezi sa špijunažom, za koju njegova porodica kaže da su lažne. Bilo je nejasno šta bi, ako bi bilo kakav uticaj, akcija u sredu mogla imati na njihove slučajeve.

Bajden je rekao da njegova administracija neće stati sve dok se Pol Vilan i drugi ne pridruže Trevoru u toplom zagrljaju porodice i prijatelja.

Rusija je godinama tražila Jarošenkov povratak, a istovremeno je odbijala molbe visokih američkih zvaničnika da se Rid pusti na slobodu, koji se približavao svom 1.000. danu u pritvoru i čije se zdravlje nedavno pogoršavalo, prema njegovoj porodici.

Njegova porodica je rekla da Ridovo loše zdravlje uključuje simptome tuberkuloze.

Američka vlada obično ne prihvata takve razmene iz straha da bi to moglo ohrabriti strane vlade da uzmu dodatne Amerikance kao zatvorenike kao način da izvuku ustupke i da izbegnu potencijalnu lažnu ekvivalentnost između nepravedno pritvorenog Amerikanca – za šta američki zvaničnici veruju da je Rid bio – i uredno osuđenog zločinca.

U ovom slučaju, međutim, SAD su odlučile da dogovor ima smisla djelimično zato što je Jarošenko već odslužio dugi deo zatvorske kazne, koja je sada preinačena.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: AlJazeera