Rusija i Severna Koreja gaje međusobno prijateljske odnose

Rusija i Severna Koreja se međusobno podržavaju kada je u pitanju globalna politička situacija, a to su potvrdili i lideri zemalja Vladimir Putin i Kim Džong Un.

Putin je u pismu upuđenom kolegi Kim Džong Unu napisao da će to jačanje odnosa biti u zajedničkom interesu.

Rusija i Severna Koreja će „razvijati sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose“ sa Severnom Korejom, rekao je Vladimir Putin, ruski predsednik.

U pismu upućenom kolegi Kin Džong Unu povodom Dana oslobođenja Pjongjanga, 15. avgusta, Putin je objasnio da će prošireni bilateralni odnosi biti u „skladu sa interesima obe države“, izvestila je državna agencija KCNA.

Kim je istakao da je prijateljstvo između ovih nacija uspostavljeno posle Drugog svetskog rata, pobedom nad Japanom i da se „iz veka u vek razvijalo i konsolidovalo“.

Dodao je da će njihovo „drugarsko prijateljstvo“ još ojačati i da je „strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost“ između njih sada na „visokom nivou, na zajedničkom frontu usled vojne pretnje i provokacije neprijateljskih snaga“.

Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali je taj termin više puta ranije koristio kako bi označio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.

Sovjetski Savez je nekada bio glavni saveznik Severne Koreje, pružajući ekonomsku saradnju, kulturnu razmenu i pomoć.

Međutim, njihov odnos je oslabio padom Gvozdene zavese.

Do novog približavnja dolazi početkom 21. veka kada se Rusija postepeno udaljava od Zapada. Severna Korena je u julu 2022. bila jedna od retkih država koja je zvanično priznala republike Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Pjongjang ih je priznao pošto je Rusija potpisala dekret kojim ih je proglasila nezavisnim.

U znak protesta Ukrajina je prekinula sve diplomatske odnose sa Severnom Korejom.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji