Rusija planira da izbegne otrovne valute

U današnjoj izjavi zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin potvrdio je da će Rusija u svojim komercijalnim, ekonomskim i investicionom odnosima sa partnerima sve manje koristiti dolar i evro jer su ove valute postale „otrovne“.

Usled sve većeg geopolitičkog pritiska sa Zapada jedini način za garanciju stabilnih trgovinskih, ekonomskih i investicionih odnosa između Rusije i njenih partnera je izbegavanje upotrebe valuta koje su postale otrovne, prvenstveno dolar i evro i prelazak na prihvatljive alternative, prvenstveno nacionalne monete – naglasio je Pankin.

Prema njegovim rečima, aktuelni globalni finansijski sistem čiji je tvorac Vašington pokazao se kao „neprikladan za odnose u poretku višepolarnog sveta i postao je instrument za ostvarivanje političkih ciljeva određene grupe zemalja“.

On je istakao da je očigledno da Zapad namerava da nastavi da zloupotrebljava aktuelne uslove svojim privilegovanim položajem, ali da ohrabruje to što brojne države smatraju da je potrebno „dedolarizovati strane ekonomske aktivnosti kako bi se osigurao njihov suverenitet“.

Rusija je ekonomski stabilna i može da odlučuje na koji način će vršiti transakcije i poslovanje sa svojim stranim partnerima.

Pankin je dodao da je dokazano da je, ukoliko ima političke volje, to i rešivo.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji