Rusija razvija sopstveni platni sistem SPFS i platnu karticu Mir

Rusija pregovara o korišćenju platne kartice Mir i uvođenu platnog sistema SPFS sa nekoliko zemalja, uključujući Azerbejdžan, Kinu i Egipat.

Takođe, vidi i potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na „sigurnije mehanizme zaštićene od spoljnih pritisaka“, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin u intervjuu za TASS.

„Nerazumno blokiranje svih ruskih kupaca od strane najvećih međunarodnih sistema plaćanja karticama povećalo je prioritet geografskog proširenja korišćenja Mir kartica. Aktivno radimo na tome“, rekao je ruski diplomata.

Pankin je naveo da su „pregovori sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Egiptom, Indijom, Kinom, Kubom, Mjanmarom, Nigerijom, Tajlandom i drugim zemljama su u različitim fazama“, prenosi TASS.

On je podsetio da se ruski platni sistem trenutno može koristiti u više zemalja i teritorija, kao što su, kako je precizirao, “ Abhazija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turska, Uzbekistan, Južna Koreja i Južna Osetija“.

Rusija vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na sigurnije mehanizme za prenos finansijskih informacija zaštićenih od spoljnog pritiska, rekao je Pankin u intervjuu za TASS.

„Polazimo od potrebe za postepenim prelaskom sa SVIFT na mehanizme prenosa finansijskih informacija, zaštićene od spoljnog pritiska, za šta aktivno razvijamo Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) Banke Rusije“, naveo je ruski zvaničnik.

On je saopštio da je „ovo iznuđena, ali potpuno prirodna odluka u okruženju u kojem ruske banke i njihovi klijenti redovno nailaze na probleme sa rutinskim međunarodnim plaćanjem“ i da veruje da će neke druge zemlje biti zaintresovane za ovu inicijativu, navodi TASS.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji