Rusija: Suđenje uhapšenoj američkoj košarkašici se nastavlja

Suđenje uhapšenoj američkoj košarkašici Britni Griner se nastavlja danas, po optužbama za posedovanje i prenos droge koje bi joj mogle doneti 10 godina zatvora ako bude osuđena.

Suđenje dvostrukoj osvajačici zlatne olimpijske medalje počelo je 1. jula, ali su održane samo četiri sesije, od kojih su neke trajale samo nekoliko sati.

U jednom od suđenja je priznala da je nosila dopune za električnu cigaru sa uljem kanabisa kada je uhapšena na moskovskom aerodromu sredinom februara, ali je rekla da nije imala kriminalne namere.

Sporo suđenje uhapšenoj američkoj košarkašici i njen petomesečni pritvor izazvali su oštre kritike među saigračima i navijačima u Sjedinjenim Državama, koje su je formalno proglasile „nepropisno pritvorenom“, što su ruski zvaničnici oštro odbacili.

Griner je uhapšena usred visokih tenzija između SAD i Moskve uoči slanja vojske u Ukrajinu kasnije tog meseca. Neki pristalice tvrde da je drže u Rusiji kao pijuna, verovatno zbog razmene zatvorenika.

Međutim, čak i nakon što je sukob izbio, Vašington i Moskva su posredovali u trgovini zatvorenicima u aprilu kada je Amerikanac Trevor Rid, zatvoren zbog osude za napad na policajca, oslobođen u zamenu za Konstantina Jarošenka, Rusa osuđenog u SAD za šverc droge.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje se osvrnulo na tvrdnju SAD da je Griner nezakonito pritvorena i poručili da je trebala da poštuje ruske zakone.

Zaharova: Uhapšenoj amerikanki će se suditi po našim zakonima

Ako je državljanka SAD pritvorena u vezi sa činjenicom da je švercovala drogu u Rusiji, a ona to ne poriče, onda bi to trebalo da joj se sudi po našim ruskim, lokalnim zakonima, a ne onima koji su usvojeni u San Francisku, Njujorku i Vašingtonu – rekla je Zaharova.

Ako je droga legalizovana u određenom broju saveznih država SAD-a, onda će cela Amerika postati zavisna od droge. Ali to ne znači da sve druge zemlje treba da idu tim putem – dodala je ona.

Ruski mediji spekulišu da bi Griner mogla da bude razmenjena sa istaknutim ruskim trgovcem oružja Viktorom Butom, koji se nalazi u zatvoru u Sjedinjenim Državama, kao i da bi u razmeni mogao da učestvuje i Pol Vilan, Amerikanac koji je zatvoren u Rusiji zbog špijunaže.

Američki zvaničnici nisu komentarisali izglede za takvu trgovinu.

Ruski zvaničnici rekli su da se o razmeni ne može razgovarati do okončanja sudskog postupka protiv Griner. Nejasno je koliko će suđenje trajati, ali sud je odobrio pritvor do 20. decembra.

Prethodna suđenja su uključivala svedočenje svedoka od strane direktora i kapitena ruskog tima za koji je Griner igrala van sezone, zajedno sa pisanim svedočenjem uključujući i pismo lekara u kome se kaže da ju je ovlastio da koristi kanabis za lečenje bolova.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP