Rusija uvozi kineske automobile

Sankcije EU nisu uspele da obore Rusiju, naprotiv, te sankcije su najviše štete nanele Evropi. Moskva uvozi kineske automobile, popunjavajući na taj način prazninu koju su napravile zapadne kompanije.

Kineski proizvođači automobila isporučili su više vozila Rusiji nego bilo gde drugde u svetu tokom prvih pet meseci ove godine u okviru velike ekspanzije u zemlji nakon egzodusa evropskih, američkih i japanskih marki, izvestio je Blumberg u utorak.

Izvoz automobila u Rusiju od januara do maja bio je skoro duplo veći nego u Meksiko, sledeće najveće tržište prodaje automobila u Kini. Azijski proizvođači automobila izvezli su oko 287.000 gotovih vozila u Rusiju u prvih pet meseci ove godine, dok je Meksiko dobio ukupno 159.000 automobila u istom periodu, pokazuju carinski podaci koje je objavila Kineska asocijacija proizvođača automobila.

Kina je 2022. izvezla oko 162.000 vozila u Rusiju.

Tri najveća kineska brenda u Rusiji bili su Chery, drugi po veličini izvoznik automobila u zemlji, Geely i Great Wall. Oni su činili trećinu svih prodaja novih automobila u prvoj polovini godine, prema Asocijaciji evropskih preduzeća.

Ukrajina je označila Geely i Great Wall kao „sponzore rata“, stavljajući ih na listu od više od dvadesetak kompanija koje su nastavile da posluju u Rusiji.

Pročitajte još:

Neki stručnjaci veruju da kineski proizvođači automobila rizikuju da se suoče sa pritiskom u vezi sa svojim poslovanjem u Rusiji, dok drugi kažu da su bili u stanju da „lete ispod radara“ jer nisu dobro poznati u EU.

U međuvremenu, ruska analitička agencija Autostat otkrila je ranije ove nedelje da se prodaja u junu više nego udvostručila u odnosu na prošlu godinu, pošto je prodaja automobila u Rusiji na putu da se oporavi od uticaja zapadnih sankcija.

Ekonomska ograničenja i politički pritisak otežali su mnogim proizvođačima automobila da nastave sa radom u Rusiji prošle godine. Kao rezultat toga, američki, evropski i japanski proizvođači automobila su ili napustili zemlju ili obustavili isporuke automobila i komponenti, zaustavljajući lokalnu proizvodnju na neodređeno vreme.

Ove godine se očekuje da će Rusija uvesti kineske automobile u nivou od 60% ukupne kupovine, prema lancu dilera Autodom, pošto azijski brendovi popunjavaju prazninu koju su ostavili zapadni proizvođači automobila.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji