ruski-mediji-amerika-i-nato-obucavaju-kosovske-albance

Dopisni član ruske Akademije vojnih nauka Aleksandar Bartoš, izjavio je za RIA Novosti kako Amerika uz pomoć KFOR-a predvođenih NATO-om, obučavaju i pripremaju Albance na Kosovu za posrednički rat protiv Srbije.

„Amerika i NATO trenutno vode politiku koja ima cilj da pripremi kosovske Albance za posrednički rat protiv Srbije i organizuju obojenu revoluciju u Srbiji. To je na kraju isprovociralo potpuno pravedan protest srpskog stanovništva Kosova i Metohije, a situaciju u pokrajini je dovelo do ivice vojnog sukoba“, siguran je Bartoš.

Situacija koja je eskalirala, prema njegovim rečima, rezultat je politike koju Zapad vodi prema Srbiji od kraja 90-ih, „bombardovanje Jugoslavije, ulazak NATO trupa na teritoriju KiM, formiranje kontingenta KFORa“, podsetio je Bartoš.

Na severu autonomne pokrajine KiM juče je došlo do nemira, nakon što su nelegitimno izabrani gradonačelnici opština sa severa pokrajine odlučili da nasilno uđu u zgrade opština.

Takozvani gradonačelnici su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, što je izazvalo oštar, ali miran protest Srba.

Ipak, u jednoj od opština, Zvečani, došlo je do incidenta, nakon što su pripadnici KFORa upotrebili suzavac, a pripadnik ROSU policije zapucao iz vatrenog oružja.

Pročitajte još:

Kao rezultat, povređeno je više od 50 Srba, a Vojska Srbije je u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je narod da se uzdrži od nasilja i da ne podleže provokacijama i najavio da će tokom dana o situaciji na KiM razgovarati sa ambasadorima Kine i Rusije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti