Ruski parlament zabranjuje LGBT

Ruski parlament odobrio je predlog zakona koji proširuje zabranu „LGBT propagande“ i ograničava „demonstriranje nastranog ponašanja“, čineći bilo kakvo izražavanje takvog načina života gotovo nemogućim.

Prema novom zakonu, koji još treba da odobre gornji dom parlamenta i predsednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koje se smatra pokušajem promovisanja homoseksualnosti – bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama – mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

Prethodno je zakon zabranjivao samo „promociju LGBT načina života usmerenu na decu“. Novi predlog zakona zabranjuje i „demonstriranje LGBT ponašanja deci“.

Zastupnici zakona kažu da brane tradicionalne vrednosti „ruskog sveta“ protiv liberalnog Zapada, za koji kažu da je odlučan da ih uništi.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gej parade i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je namera novog zakona potpuno isterivanje iz javnog života takozvanih „netradicionalnih“ stilova života koje praktikuju lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji