ruski-pisac-prilepin-povredjen-u-eksploziji

Ruski pisac i politički aktivista Zahar Prilepin teško je povređen u subotu u eksploziji automobila bombe u blizini grada Nižnjeg Novgoroda, dok je njegov vozač je poginuo.

Eksplozija se dogodila dok je Prilepin u auto bio na autoputu. Preliminarni podaci pokazuju da je eksplozivna naprava postavljena ispod vozila.

Telegram kanal Mash javio je da se automobil prevrnuo usled eksplozije, koja se dogodila u blizini grada Bora preko reke Volge od Nižnjeg Novgoroda. List RBK je preneo, pozivajući se na izvore, da je do eksplozije došlo dok se ruski pisac Prilepin vraćao sa putovanja.

Lekari su medijima rekli da su Prilepinu slomljene obe noge.

On je takođe zadobio potres mozga.

Kako prenosi kanal Baza na Telegramu, Prilepina je pratila njegova ćerka, ali je, srećnim preokretom, izašla iz automobila nekoliko minuta pre nego što je eksplodirao.

Gleb Nikitin, guverner Nižnjenovgorodske oblasti, potvrdio je da je Prilepin „u redu“, dodajući da ruske agencije za sprovođenje zakona „istražuju okolnosti i uzroke incidenta“.

Pročitajte još:

Odgovornost za napad preuzeo je radikalni ukrajinski pokret Ateš, koji je rekao da je „lovio Prilepina od početka ove godine“.

Nakon puča u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad, Prilepin se pojavio kao nepokolebljivi pristalica Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su se oslobodile ukrajinske vlasti i kasnije pridružile Rusiji.

Godine 2017. formirao je svoj dobrovoljački bataljon, zauzevši poziciju političkog oficira.

Krajem januara, pisčeva pres služba saopštila je da je Prilepin potpisao ugovor sa ruskom nacionalnom gardom i krenuo u zonu sukoba.

Prilepin je takođe autor nekoliko knjiga, među kojima se izdvajaju „Patologije“, roman o čečenskom ratu, kao i „Neki neće ići u pakao“, u kojima se opisuju neprijateljstva u Donbasu.

Eksplozija je poslednja u nizu sličnih incidenata koji su odneli živote dve istaknute ruske javne ličnosti.

Početkom aprila u jednom kafiću u Sankt Peterburgu eksplodirala je bomba i oduzela život vojnom blogeru Vladlenu Tatarskom. Ruske vlasti kažu da su ubistvo organizovale ukrajinske specijalne službe.

Prošlog avgusta, Darja Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, poginula je u eksploziji automobila u Moskovskoj oblasti, atentatu koji su ruski zvaničnici takođe pripisali ukrajinskim specijalnim službama.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT