Rusko povrće dospelo u EU uprkos brojnim sankcijama

Kamioni natovareni ruskim krastavcima i paradajzom primećeni su u poljskom gradu Broniše, prenos nemački mediji.

Poljska nastavlja da uvozi rusko povrće uprkos širokim sankcijama EU protiv Moskve, izvestio je ove nedelje Berliner cajtung.

Kako navodi list, desetine kamiona stalno pristižu na veletržnicu u poljskom gradu Broniše na periferiji Varšave, natovarenih ruskim krastavcima i paradajzom. Krastavci su po ceni od 55 zlota (12,48 dolara) za 5 kilograma, što je znatno ispod cene povrća proizvedenog u EU, navela je agencija.

Povrće je poslednjih meseci postalo sve skuplje, a lokalni farmeri se bore da podmire veće troškove energije za napajanje svojih staklenika. Zvanični statistički podaci pokazuju da se godišnja inflacija u Poljskoj ubrzala u februaru na 18,4%, što je najviši nivo od 1996. godine i jedan od najviših nivoa u EU, uz najbrži rast cena hrane i energije.

Nedavni medijski izveštaji koji se pozivaju na policijske podatke tvrde da je Poljska zabeležila porast od 31 odsto u krađi u prodavnicama hrane od skoka cena.

U principu, sankcijama EU nije zabranjen uvoz ruske hrane. Prema Evropskom savetu, proizvodi prvenstveno namenjeni za ljudsku ishranu izuzeti su od ograničenja izvoza i uvoza. Međutim, mnoge zemlje su tokom prošle godine zaustavile svoje poslovanje iz Rusije i prekinule trgovinu sa ruskim izvoznicima. Takođe, neka ograničenja su otežala finansijske transakcije sa ruskim subjektima i transport robe iz Rusije.

Međutim, prema nemačkom izdanju, poljski uvoznici su voljni da se potrude da dobiju jeftine ruske proizvode.

Poljska nije jedina evropska zemlja koja se trenutno bori da police sa hranom u supermarketima budu popunjene. Britanske prodavnice prehrambenih proizvoda su nedavno počele da racionišu povrće zbog nestašice, što je navelo sekretarku za hranu i životnu sredinu Therese Coffey da predloži kupcima da se odluče za sezonsko, domaće povrće poput repe umesto da žude za uvezenim paradajzom, paprikom i krastavcima.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je sugerisao da evropske zemlje treba da se obrate Rusiji kako bi rešile problem nestašice hrane.

„Repa je dobar proizvod, ali ćete verovatno morati da se obratite (Rusiji) i za repu, jer naš nivo roda i dalje značajno premašuje one u našim susedima u Evropi.

Tako da će rusko povrće biti više nego traženo širom Evrope.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT