sa-tatom-na-poslu-kim-dzong-un-sa-cerkom-prisustvovao

Severna Koreja je u četvrtak popodne ispalila najmanje šest projektila kratkog dometa, što bi moglo da bude uvodna salva u nedeljama vojnih demonstracija sa obe strane demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, rekli su analitičari.

Na fotografijama koje su u petak objavili državni mediji vide se severnokorejski lider Kim Džong Un kako prisustvuje vatrogasnoj vežbi artiljerijske jedinice Hvasong na zapadnom frontu, zajedno sa svojom ćerkom i vojnim zvaničnicima.

Kimova ćerka, za koju se veruje da se zove Ču Ae, nedavno se pojavila na velikim događajima održanim u Severnoj Koreji pored svog oca.

„Kim Džong Un je ispitao stvarni položaj ratnog odgovora 8. vatreno-jurišne čete pod jedinicom zaduženom za napad na neprijateljski operativni aerodrom u pravcu zapadnog fronta“, preneli su državni mediji.

Oko 28.000 američkih snaga stacionirano je u Južnoj Koreji, gde Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država upravlja sa dva glavna aerodroma, u Osanu, oko 64 kilometra južno od glavnog grada Seula, i Kunsanu, koji se nalazi na obali Žutog mora u zapadnom delu zemlje.

Rakete na severnokorejskom testu u četvrtak ispaljene su u Žuto more.

Ubrzo nakon testiranja, Zajednički štab Južne Koreje izvestio je da je Severna Koreja ispalila balističku raketu kratkog dometa iz oblasti Nampo na zapadu zemlje.

Državni mediji su izvestili da je Kim rekao da artiljerijske jedinice treba da budu spremne za dve misije, „prvu za odvraćanje od rata i drugu za preuzimanje inicijative u ratu, stalnim intenziviranjem različitih simuliranih vežbi za pravi rat“.

Pjongjang sprovodi zimsku obuku, a obaveštajni organi SAD i Južne Koreje ga prate, rekao je u četvrtak portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

„Obuka se obično održava do marta“, dodao je portparol ministarstva Can Ha-kju.

Očekuje se da će u ponedeljak snage SAD, Južne Koreje i Komande Ujedinjenih nacija na poluostrvu započeti 11-dnevne vežbe „Štit slobode“, koje će „integrisati elemente ‘vežbi uživo’ sa konstruktivnim simulacijama,“ navele su američke snage u Koreji u poslednjem saopštenju.

Istovremeno će se održati terenske vežbe pod nazivom „Štit ratnika“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, američke i južnokorejske vazduhoplovne snage izvode redovne vazdušne vežbe. Ove nedelje, američki bombarder B-52 bio je u pratnji južnokorejskih borbenih aviona dok je uleteo u južnu identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane, saopštio je USFK u ponedeljak.

Očekuje se da će vežbe SAD i Južne Koreje biti najveće koje su dva saveznika izvela godinama, pošto su smanjili takve vojne demonstracije 2017. godine kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp pokušao da ponudi mogućnost Severnoj Koreji da pregovara o prekidu svoje programe dugog dometa i nuklearnog oružja.

To otvaranje je odavno zatvoreno, a Severna Koreja je prošle godine izvela rekordan broj raketnih testova istovremeno obećavajući da će razviti svoj nuklearni program za naoružavanje raketa.

Severno testiranje raketa je usporilo 2023. godine, ali tenzije na Korejskom poluostrvu su i dalje visoke.

Analitičari vide malo razloga da misle da će se stvari ohladiti.

„Ovo je verovatno samo početak serije provokativnih testova od strane Severne Koreje“, rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Ehva Vomans univerzitetu u Seulu, o ispaljivanju projektila u četvrtak.

„Pjongjang je spreman da agresivno odgovori na velike vežbe odbrane SAD i Južne Koreje, kao i na predstojeće samit predsednika Juna sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i američkom predsednikom Džoom Bajdenom.

„Kimov režim može narediti ispaljivanje raketa većeg dometa, pokušati lansirati špijunski satelit, demonstrirati motor na čvrsto gorivo i možda čak izvesti nuklearni test“, rekao je Izli.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji