Šangaj: Borba za nulti Kovid slučaj

Šangaj navodno namerava da ima nula slučajeva COVID-19 izvan svojih karantinskih centara do srede, što bi mogla biti prekretnica za već stroge gradske blokade „bez tolerancije“ koja stanovnike ovog grada sve više frustrira.

Cilj će omogućiti gradu da dodatno ublaži blokadu i počne se vraćati normalnom životu, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata s tim.

Kako bi ispunili cilj u sredu, zvaničnici će ubrzati testiranje na COVID-19 i prebacivanje zaraženih stanovnika u karantinske centre, navodi se u govoru lokalnog zvaničnika Komunističke partije.

Šangaj je uveo stroge mere blokade kao odgovor na epidemiju izazvanu varijantom Omicron. Otkako je rast novozaraženih počeo početkom marta, grad je do sada evidentirao 320.000 slučajeva.

Prema politici „bez tolerancije“, samo zdravstvenim radnicima, volonterima, dostavljačima i oni sa posebnom dozvolom mogu se slobodno kretati.

Stroga pravila znače da stanovnici u karantinu moraju naručiti hranu ili čekati da vlada isporuči povrće, meso i jaja, prenosi BBC.

Frustrirani stanovnici Šangaja, međutim, izrazili su bes na društvenim mrežama zbog, kako kažu, nestašice hrane i drugih artikala.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako ljudi u zaključanom gradu lupaju loncima po balkonima i skandiraju: „Želimo zalihe“, prenosi France24.

Želimo zalihe – navodno su skandirali stanovnici koji se nalaze u karantinima.

 

Izvor: NY Post