severna-koreja-je-ispalila-preko-130-artiljerijskih-metaka

Severna Koreja je saopštila da je u ponedeljak ispalila više od 130 artiljerijskih granata u more kod svoje istočne i zapadne obale nakon što je otkrila za vojne vežbe preko granice na jugu.

Neke od granata pale su u tampon zonu blizu morske granice, što je, kako je Seul rekao, kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018. osmišljenog da smanji tenzije.

Južnokorejska vojska poslala je nekoliko poruka upozorenja Severu zbog pucnjave, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane te zemlje.

Vojska Severne Koreje otvorila je vatru nakon što je otkrila desetine „projektila“ ispaljenih na jugu u blizini zajedničke granice, javila je državna novinska agencija KCNA, pozivajući se na portparola Generalštaba Korejske narodne armije.

„Neprijatelj treba odmah da prekine vojne akcije koje izazivaju eskalaciju tenzija u oblastima u blizini linija fronta gde je moguć vizuelni nadzor“, rekao je neimenovani portparol, upozoravajući da će Sever odgovoriti odlučno i nadmoćnom vojnom akcijom na svaku provokaciju.

Strogo upozoravamo neprijatelja da ne izaziva nepotrebnu eskalaciju napetosti duž linija fronta.

Južna Koreja i Sjedinjene Države izvele su u ponedeljak zajedničku vežbu gađanja sa kopna u blizini granice u okrugu Čeorvon usred poluostrva. Njihova vežba će se nastaviti u utorak.

Sjedinjene Države i Južna koreja su ove godine pojačali zajedničke vojne vežbe, rekavši da su neophodne za odvraćanje nuklearno naoružanog Severa, koji je nastavio testiranje svojih interkontinentalnih balističkih raketa dugog dometa prvi put od 2017. i izvršio pripreme za nastavak nuklearnih testiranja takođe.

Severna Koreja je kritikovala zajedničke vežbe kao dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula.

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. bio je najsadržajniji dogovor koji je proizašao iz višemesečnih sastanaka između lidera Kim Džong Una i tadašnjeg južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.

Međutim, pošto su ti razgovori dugo bili u zastoju, nedavne vežbe i demonstracije sile duž utvrđene granice između Koreja dovele su u sumnju budućnost mera.

Južna Koreja je optužila Sever da je ove godine više puta prekršio sporazum artiljerijskim vežbama, uključujući jedan dan sredinom oktobra kada je u more ispaljeno više od 500 metaka.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji