Sistem azila Evropske unije je propao

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je u ponedeljak da je sistem Evropske unije(EU) za azil propao, nakon što je njegova zemlja zabeležila rekordnih 56.000 zahteva za izbeglice ove godine.

Zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Nehamer je predložio pooštravanje bezbednosti granica.

„Austrija je trenutno teško opterećena ilegalnim migracijama. Doprinos solidarnosti koji dajemo u Evropi je nesrazmerno visok“, rekao je Nehamer na samitu sa Orbanom i Vučićem u Budimpešti, piše austrijski list Kronen cajtung.

Politika azila je propala. Još uvek nema jake zaštite spoljnih granica EU, a realnost problema se zanemaruje – dodao je kancelar Austrije.

U okviru programa „Efektivne solidarnosti“ EU, bogatije zemlje članice se podstiču da prihvate migrante koje su druge nacije odbacile koje se bore da se izbore sa prilivom. Ako ove bogate zemlje odbiju, od drugih članica se traži da uzmu ono što Evropska komisija naziva „njihov pravičan udeo“ migranata.

U Austriji je u periodu od januara do avgusta ove godine podneto oko 56.149 zahteva za azil, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje. Ovo predstavlja povećanje od 195% u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarstvo je navelo da su većinu zahteva podneli državljani Indije, koji zbog dolaska iz bezbedne zemlje nemaju šanse da zaista dobiju azil.

Pakistanci, Marokanci i Tunižani su takođe među onima koji traže azil, a njihovi slučajevi će vrlo verovatno biti odbijeni.

Sve dok EU ne interveniše efikasnim merama, mi ćemo morati da pomognemo sami sebi – rekao je Nehamer u ponedeljak.

Austrija stoga čini sve što je u njenoj moći da se zaštiti, a mi želimo da preduzmemo dalje mere zajedno sa Srbijom i Mađarskom. Jer ako su srpske i mađarske granice zaštićene, zaštićena je i naša granica.

Austrija je koristila svoju vojsku da uvede graničnu kontrolu u nekoliko navrata otkako su milioni migranata počeli da se slivaju u Evropu 2015. godine, a prošle godine je rasporedila dodatnih 400 vojnika na granici sa Mađarskom.

Orban je zauzeo još oštriji stav i napravio dvoslojnu ogradu duž svojih granica sa Hrvatskom i Srbijom, dok je odmah proterao migrante za koje se smatralo da su neprihvatljivi.

Beograd odbija većinu zahteva za azil.

Sistem azila Evropske unije je generalno doživeo krah i zemlje će morati same da se bore sa ilegalnim migracijama.

 

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji