Šojgu i Ostin: Razgovor na liniji Moskva - Vašington

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kada je u petak telefonom razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, prvi put od sukoba u Ukrajini.

Ostin je više puta pokušavao da razgovara sa Šojguom od početka sukoba pre skoro tri meseca, ali zvaničnici su rekli da je Moskva delovala nezainteresovano.

Ostin je naglasio važnost održavanja linija komunikacije, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi u saopštenju.

Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je poziv, koji je zatražio Ostin, trajao oko sat vremena. Takođe je rekao da taj poziv nije rešio nikakva konkretna pitanja niti je doveo do direktnih promena u onome što Rusi rade u Ukrajini.

Zvaničnik je opisao ton poziva kao „profesionalan“.

Ruska novinska agencija TASS prenela je izjavu ruskog ministarstva odbrane da se poziv dogodio „na inicijativu američke strane“.

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima međunarodne bezbednosti, uključujući situaciju u Ukrajini“, naveo je TASS, citirajući ministarstvo.

Sjedinjene Države i Rusija uspostavile su telefonsku liniju od sukoba koji se na zapadu naziva invazija, a koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ – kako bi sprečile pogrešnu procenu i bilo kakvo širenje sukoba.

Vruća linija za „dekonflikaciju“ je otvorena telefonska linija koja se nalazi u sedištu Evropske komande i potpada pod generala vazduhoplovstva Toda Voltersa, koji predvodi sve američke snage u Evropi.

Od početka rata, Sjedinjene Države su poslale oko 3,8 milijardi dolara oružja, a ranije ove nedelje Predstavnički dom SAD odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Senat tek treba da odobri pomoć.

Rat je odneo živote na hiljade civila. Proterao je milione koji su napustili svoje domove i pretvorio gradove u ruševine. Moskva ima malo šta da pokaže osim pojasa teritorije na jugu i marginalnih dobitaka u istočnoj Ukrajini, uključujući region Donbasa, navode zapadni mediji.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters