Soroševa organizacija osuđuje SAD zbog „neuspešnih pogubljenja“

Soroševa neprofitna organizacija koja tvrdi da je 35% pokušaja smrtne kazne bilo „vidljivo problematično“.

Dok broj pogubljenja u SAD 2022. nastavlja da opada, više od trećine svih pokušaja da se osuđeni kriminalci ubiju bilo je „promašeno“ tokom prošle godine, prema izveštaju koji je u petak objavio Projekat za informacije o smrtnoj kazni (DPIC).

„Sedam od 20 pokušaja pogubljenja bilo je vidljivo problematično, zapanjujućih 35%, kao rezultat nesposobnosti dželata, nepoštovanja protokola ili nedostataka u samim protokolima“, navodi se u izveštaju DPIC-a na kraju godine, nazivajući 2022. „godinom pogrešne egzekucije.”

U jednom navedenom primeru, vlastima Alabame su u julu trebalo tri sata da daju smrtonosnu injekciju zatvoreniku.

Dve naknadne egzekucije su otkazane jer osoblje nije bilo u stanju da pravilno postavi intravensku liniju, što je navelo guvernera da naredi „pregled od vrha do dna“ državnih protokola.

Guverner Tenesija je takođe otkazao sva pogubljenja na čekanju i naredio reviziju procesa, nakon što se neko požalio da koktel smrtonosne droge nije testiran na nečistoće i kontaminaciju. Ajdaho je zakazao pogubljenje bez droge za njegovo izvršenje. Oklahoma je morala da otkaže jedan jer nije imala starateljstvo nad zatvorenikom.

Zakoni Južne Karoline predviđali su alternativne metode ako smrtonosne droge nisu bile dostupne, ali vrhovni sud države je presudio da je smrt streljanjem u suprotnosti sa zabranom „okrutnih, neobičnih i telesnih kazni“.

DPIC se osvrnuo na činjenicu da je 2022. izvršeno samo 18 pogubljenja, što je najmanje od 1991. godine, ne računajući period 2020-21, kada je većina smrtnih kazni odložena zbog pandemije.

Takođe je napomenuto da su „kulturni i politički trendovi ka reformi krivičnog zakona i rasnoj pravdi držali smrtnu kaznu van milosti“ u većini američkih država, „čak i kada su mediji i političari eskalirali strah od zločina“. Prema grupi, 37 od 50 američkih država je „sada ukinulo smrtnu kaznu ili nije izvršilo pogubljenje više od jedne decenije“.

Navodeći sebe kao „neprofitnu organizaciju koja služi medijima i javnosti informacijama i analizama o smrtnoj kazni“, DPIC je objavio izveštaje u kojima se tvrdi da je smrtna kazna rasistička i da je više od 5% osuđenih na smrt u poslednjih 50 godine bili nevini ili neopravdano osuđeni.

Među glavnim priznatim donatorima grupe je Soroševa organizacija za otvoreno društvo.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji