Španija: Usvojen zakon sa kojim se svaki seksualni odnos bez pristanka kvalifikuje kao silovanje

Donji dom španskog parlamenta usvojio je u četvrtak zakon kojim se svaki seks bez pristanka kvalifikuje kao silovanje. Kao odgovor na društveni gnev nakon što je takozvani slučaj „Čopor vukova“ dao zamah pokretu za prava žena u zemlji pre četiri godine.

Zakon koji je predložila vlada, poznat kao „Samo da je da“, spaja zločine seksualnog zlostavljanja i seksualnog napada u istu vrstu zločina koji se kvalifikuje kao silovanje, a žrtve više neće morati da dokazuju nasilje ili otpor.

Moto „Samo da je da“ i „Sestro verujem ti“ konačno se pretvaraju u zakon – rekla je ministarka za ravnopravnost Irene Montero poslanicima u Kongresu.

Od sada je Španija slobodnija i sigurnija zemlja za sve žene.

Zakon, koji se radi više od dve godine i koji je odobren sa 201-140 glasova uz 3 uzdržana, još uvek se suočava sa glasanjem u gornjem domu i stupiće na snagu ako bude usvojen.

Borba protiv rodnog nasilja je visoko na dnevnom redu manjinske levičarske vlade još od slučaja „Čopor vukova“. U kojem je pet muškaraca koji su sebe nazvali tako zatvoreno zbog lakšeg krivičnog dela seksualnog zlostavljanja 2018. nakon grupnog silovanja mlade žene na Festivalu u Pamploni 2016.

Masovni protesti privukli su međunarodnu pažnju nakon globalnog pokreta #MeToo i doveli do žalbe 2019. u kojoj je Vrhovni sud presudio da su muškarci počinili silovanje, izrekavši im duže kazne.

Dva slučaja maloletnika koji su navodno silovali 18-godišnju ženu i silovali i zlostavljali dvoje tinejdžera od 12 i 13 godina ponovo su šokirala špansko društvo nedavno.

Ako su agresori maloletnici, novi zakon zahteva da njihove kazne uključuju obavezno seksualno obrazovanje i obrazovanje o ravnopravnosti.

Kao još jedan podsticaj za prava žena, vlada je 17. maja predložila nacrt zakona kojim bi se ojačala prava na abortus i učinila da Španija postane prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji