Šri Lanka na korak od katastrofe

Šri Lanka je u riziku da upadne u potpunu humanitarnu krizu jer ekonomija zemlje trpi najveći šok u poslednjih nekoliko decenija, saopštila je u petak Humanitarna kancelarija UN (OCHA).

22 miliona stanovnika Šri Lanke pati od najozbiljnijih finansijskih previranja u zemlji u poslednjih sedam decenija. Sa ozbiljnom nestašicom goriva, lekova i drugih osnovnih životnih namirnica usred rekordne inflacije i devalvacije njene valute.

Šri Lanka se suočava sa najgorom ekonomskom krizom od sticanja nezavisnosti 1948. Zabrinuti smo da bi ovo moglo da preraste u potpunu humanitarnu vanrednu situaciju – rekao je portparol OCHA Jens Laerke na redovnoj konferenciji za novinare UN u Ženevi.

Kao odgovor na zahtev vlade, Ujedinjene nacije su u četvrtak saopštile da su pokrenule plan za pružanje pomoći od 47,2 miliona dolara između juna i septembra za 1,7 miliona ljudi koji su najviše pogođeni krizom.

Kristijan Skog, predstavnik UNICEF za Šri Lanku, dečiju agenciju Ujedinjenih nacija, rekao je da je 70 odsto domaćinstava u Šri Lanci već smanjilo potrošnju hrane i da je čak jednom od drugog deteta potrebna neka vrsta hitne pomoći.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Reuters