Srpski Svijet je fenomenalna ideja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Podgorici je istakao značaj koji ima Srpski svijet i specijalne veze između država.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon sastanka u Podgorici sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem izjavio da je ponudio institucijama Crne Gore sporazum o specijalnim vezama, po uzoru na sporazum sa Srbijom.

„Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu ima pravo na sporazum o specijalnim vezama sa susjedima, a Crna Gora je to nesumnjivo i zato sam ponudio sporazum institucijama Crne Gore po uzoru na ono što imamo sa Srbijom“, naveo je predsjednik Srpske.

„Srpski svijet podrazumijeva da ljudi koji pripadaju srpskom narodu slobodno promovišu svoja ustavna prava u dotičnoj zemlji, da mogu da se politički okupljaju, izražavaju, da organizuju svoje kulturne institucije, da mogu da prave svoje škole i vrtiće, da imaju svoj obrazovni sistem kao i svuda u svijetu, i u Njemačkoj i u Kanadi, da vjeruju našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da poštuju svoju krsnu slavu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Mandićem.

Dodik je istakao da su to vrijednosti koje ne bi trebalo nikoga da vrijeđaju.

„U tom pogledu, pozivam sve ljude srpske nacionalne pripadnosti, gdje god da se nalaze, da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta. Taj identitet nije usmjeren ni protiv koga drugog, ni protiv Crnogoraca, ni protiv Hrvata, ni Eskima, Kineza“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je to svijet u kojem srpski narod ima pravo da izrazi svoje nacionalne osobenosti.

„To je svijet u kojem mi imamo pravo da izražavamo naše nacionalne osobenosti jednako kao što to imaju Francuzi i Njemci ili bilo ko drugi. Znam da postoji negativna konotacija toga, ali to ne znači da mi treba da odustanemo od toga“, rekao je Dodik, prenela je Srna.

„Protiv sam ulaska BiH u NATO pakt, ne prelazimo preko bombardovanja“

Dodik je rekao da podržava opredjeljenje Crne Gore ka EU, istakavši da je i Republika Srpska za taj put.

„Tu sam da podržim mir, stabilnost i razvoj Crne Gore. Tu sam da podržimo njeno opredeljenje ka EU“, rekao je Dodik.

On je istakao da se čine napori u BiH da se dođe do pregovaračkog statusa.

„Evropski put je u redu, ali ne može da bude na uštrb identiteta i ustavne pozicije Srpske, ne može da promoviš unitarizaciju i centralizaciju BiH. BiH može po uzoru na Belgiju da se kreće na evropskom putu i u tom pogledu dijelimo određene vrijednosti sa politkama Crne Gore“, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, već prema Ustavu čini BiH i ne prihvata degradaciju Ustava.

Dodik je istakao da je Republika Srpska protiv članstva BiH NATO.

„Znamo status u kojem je Crna Gora i mi to poštujemo, ali očekujemo i da se poštuje naš stav o tome. NATO je za nas neprihvatljiv zato što je bombardovao Republiku Srpsku bez odluke Savjeta bezbjednosti, a onda i Srbiju i Crnu Goru. To su stvari preko kojih mi nećemo da pređemo“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i da ga više ne blokira.

 Ako neće, onda da nas ne blokiraju – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, postoji spremnost da to prihvati, navodeći da struju niko neće proizvesti osim hidroelektrana, termoelektara, solarnih elektrana i vjetroparkova.

„Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat“, istakao je Dodik i dodao da taj projekat ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori, već je želja da se nastavi u saradnji sa Srbijom koja je većinski vlasnik proekta.

Pročitajte još:

Mandić: Bez Republike Srpske nema BiH

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić navodi da ko poštuje Dejton poštuje Republiku Srpsku, te da ko uvažava BiH ne može je uvažavati bez RS.

“Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku”, dodao je Mandić.

On je saopštio da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani “Buk Bijela”, o Bilećkom jezeru.

“Kako je BiH podržala put Crne Gore u EU, prvi entitet koji nas srijeće na zapadnom putu su RS i BiH”, naglasio je predsjednik Skupštine.

On kaže da je spreman da na isti način kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/borba.me