Stado ovaca čuva drevne ruševine grada Pompeje

U očuvanju antičkog grada Pompeje, arheolozima pomaže stado ovaca. 

Pompeja je antički grad koji se nalazio na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja u Italiji, koji je zatrpan pepelom nakon erupcije vezuva 79. godine.

Arheolozi su otkrili oko dve trećine lokacije grada Pompeje na površini od 66 hektara otkako su počela iskopavanja pre 250 godina. Očuvanje neistraženih delova antičkog grada od erozije po prirodi i vremenu je prioritet za one koji upravljaju arheološkim mestom.

„Ako trava i druge biljke rastu na drevnim zidovima kuća, to je problem. Takođe, trudimo se da koristimo hemijske supstance koje sprečavaju rast biljaka na zidovima i ruševinama“, rekao je reditelj Arheološkog parka Pompeja Gabrijel Cuhtrigel. Stado od 150 ovaca je poslato u Ređo V, severnu sekciju grada, gde su brda išarana ostacima drevnih kuća i prodavnica.

Ređo V je i dalje nedostupan milionima posetilaca koji dolaze u Pompeju svake godine Cuhtrigel je rekao da inicijativa sa ovcama ne doprinosi smanjenju emisije ugljenika, ali pomaže da se sačuva novac i očuva pejzaž.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Agencije