Stočara sve manje?! Cene sve veće - Kilo žive vage 450 dinara

Stočari u Srbiji ostaju bez želje za radom, sve je manje poljoprivrednika koji tove svinje. Cena prasadi je poskupela na osnovu poskupljenja stočne hrane pa je prema zvaničnim podacima u Sremu u maju zabeležena najveća cena – 450 RSD za Kg.

Mirko Ilić iz Bešenova koji se bavi i preradom mesa, godišnje na seoskom imanju utovi do stotinu svinja i kaže za domaće medije da je ta cena prihvatljiva.

Nešto što smo mi primetili, i što smo platili je bilo 400 dinara, to je nešto što mi znamo da je bila najviša cena koja je zabeležena. Negde ta najveća cena je bila od Uskrsa, početkom maja do Đurđevdana, posle toga je primećen blaži pad na 380 dinara, koliko sada čujem od 350 do 400 varira ta cena. Ta cena je prihvatljiva, ima tu neku ekonomsku opradvadnost – kaže Mirko Ilić, poljoprivrednik iz Bešenova.

Stočari koji tove svinje, tvrde da na tržištu nema dovoljno kvalitetnih prasića te ih zbog toga pojedini uvoze.

Mnogi me osuđuju, i ne mene, sve nas koji se bavimo tim uvozom prasadi i pitaju zašto ne uzimamo domaće. Prvo, teško je naći 300 kvalitetne prasadi sa jedne farme, da im je zdravstveni status dobar i da mogu da postignu proizvodne rezultate, odnosno smanjenje hrane. Ja sam se iz tog razloga odlučio da uzimam prasad iz uvoza i to smo uspevali u zadnjih godinu – dve dana kad je cena tamo na zapadu, recimo u Danskoj niža – objašnjava Zoran Erić, poljoprivrednik iz Martinaca.

Uz porast cene tovljenika, koje klaničari Sremcima trenutno plaćaju oko 220 dinara, proizvođači se nadaju pojeftinjenju stočne hrane.

Očekujemo žetvu pšenice, a i počela je cena kukuruza i soje da pada na berzama. Očekujemo da će malo i cena te stočne hrane pasti i uz neku normalnu cenu prasadi da ćemo opet imati interes da nastavimo ovu proizvodnju od koje živimo – navodi Zoran Erić.

Stočari dodaju i da bi uz slogu i udruživanje, mnogo lakše ostali i opstali u proizvodnji.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji