strucnjaci-iz-velike-britanije-pomogli-su-da-se-zatvori-teorija

Britanski „stručnjaci“, uključujući ser Patrika Valansa, pomogli su da se zatvori teorija curenja kovida iz laboratorije, nedeljama nakon što im je rečeno da bi to mogla biti istina.

Iako je dominantna mejnstrim priča da je kovid nastao kao posledica prirodnog prelivanja zoonoza, mnogi stručnjaci su ranije rekli da je „razumno“ verovati da je virus možda došao iz kineske laboratorije(teorija o curenju kovida iz laboratorije u Vuhanu).

Rečeno je da su vrhunski stručnjaci i naučnici odbacili ideju da je kovid izašao iz laboratorije, uprkos tome što su nekoliko nedelja pre objavljivanja medicinskog rada upozoreni na ovu mogućnost.

Rad pod nazivom „Proksimalno poreklo SARS-CoV-2″ objavljen je u martu 2020. u časopisu Nature Medicine. Kao verovatan događaj koji je izazvao izbijanje novog koronavirusa, što je izazvalo globalnu pandemiju, naznačilo je prelivanje zoonoza u prirodi.

Njegovo objavljivanje je odigralo ogromnu ulogu u pomaganju da ovaj argument postane dominantan narativ kada su stručnjaci objasnili uzrok nastanka virusa.

Ali samo nekoliko nedelja pre njegovog objavljivanja, mejlovi otkrivaju da su autori vodili duge rasprave sa stručnjacima gde im je rečeno da simptomi primećeni u koronavirusu mogu da potiču od laboratorijskih životinja – kao i iz divljine.

Eksperti uključeni u diskusiju uključivali su glavnog naučnog savetnika Sir Patrika Valansa i šefa Wellcome Trusta Sir Džeremija Farara.

Ova prepiska je upravo emitovana zbog objavljivanja mejlova u skladu sa Zakonom o slobodi informacija (FOI) koje je zatražio slobodni novinar Džejms Tobijas, prenosi The Telegraph.

Stručnjaci su takođe upozoreni da je Institut za virusologiju Vuhan (VIV) istraživao koronaviruse slepih miševa na alarmantnim nivoima biološke bezbednosti. Ali kada je članak objavljen, malo se spominjala pitanja biobezbednosti u Vuhanu, a autori su tvrdili da je malo verovatno da virus dolazi iz laboratorije.

Profesor Kristian Anderse iz istraživačkog instituta Scripps takođe je ranije rekao kolegama da su aspekti virusa u nastajanju izgledali kao da su mogli da nastanu u laboratoriji, ali o tome u radu nije bilo ni reči.

Vikont Ridli, bivši kolega iz Torijevaca i koautor knjige „Viral: Potraga za poreklom kovida-19(The Search for the Origin of Covid-19)“, rekao je za Ekpress da je govorio o svom tumačenju lanca e-pošte i šta je to moglo da signalizira pre svih tih meseci.

Da, to je korisno otkriće. To pokazuje da su naučnici stavili veliki naglasak na najavu od 7. februara sa Južnokineskog poljoprivrednog univerziteta 2020. da pangolini imaju u suštini isti (99%) virus i da je stoga posredni domaćin nađen.

„Ovo ih je ubedilo da mogu da napuste svoje strahove da virus ne izgleda kao bekstvo iz laboratorije.“

Kada se dve nedelje kasnije ispostavilo da je to laž, da je virus pangolina bio potpuno drugačiji i da mu nedostaje ključna karakteristika zbog koje su posumnjali u curenje iz laboratorije, mesto cepanja furina, trebalo je da kažu svetu da je curenje iz laboratorije još uvek moguće.

„Umesto toga, oni su se udvostručili, insistirajući na tome da se curenje iz laboratorije može isključiti, ali ne dajući dobar razlog za njihovo poverenje. Zbog toga su ovi naučnici 2020. godine prevarili svet i oni bi trebalo da odgovaraju za ovo.“

Portparol vlade je odgovorio u svetlu lanca e-pošte i rekao da on promoviše „punu transparentnost“, koristeći „najbolje naučne dokaze“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji