SZO: Majmunske boginje kao moguća globalna kriza?!

Na stolu Komiteta za vanredne situacije SZO ponovo se razmatra da li je potrebno da se majmunske boginje proglase globalnom krizom, iako se do sada prenose na vrlo specifičan način i među određenom populacijom.

Afrički zvaničnici navode da epidemiju majmunskih boginja na svom kontinentu već tretiraju kao vanrednu situaciju.

Stručnjaci u drugim zemljama ocenjuju da blagi oblik bolesti u Evropi, SAD i šire čini proglašavanje globalne krize nepotrebnim.

Britanski zvaničnici nedavno su umanjili procenu pretnje od majmunskih boginja, zbog odsustva teške bolesti.

Neki naučnici smatraju da bi velika razlika između bolesti u Africi i razvijenim zemljama samo otežala bilo kakvu koordinisanu reakciju.

Pojedini stručnjaci za javno zdravlje iz SAD ocenjuju da bi proglašavanje globalne vanredne situacije povećalo trku za vakcinama, uprkos tome što je u većini zemalja bolest blaga.

Kako prenose domaći mediji, u Srbiji je zabeleženo 9 slučajeva zaraze majmunskim boginjama.

Trenutno u svetu ima gotovo 15.000 registrovanih slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Dok su SAD, Velika Britanija, Kanada i druge zemlje nabavile milione doza vakcina, zemlje Afrike, gde je teži oblik bolesti usmrtio više od 70 osoba, to nisu mogle da učine.

U razvijenim zemljama do sada nije bilo poznatih smrtnih slučajeva od majmunskih boginja.

Majmunske boginje već decenijama su endemska bolest u centralnoj i zapadnoj Africi, gde zaražene životinje povremeno prenesu bolest na ljude u ruralnim područjima.

Pretpostavlja se da je širenje u Evropi, SAD i šire počelo polnim kontaktima na dve žurke, u Španiji i Belgiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Agencije