tara-rid-optuzila-je-bajdena-za-seksualno-uznemiravanje

Tara Rid, bivša pomoćnica Senata koja je 2020. optužila tadašnjeg predsedničkog kandidata Džoa Bajdena da ju je seksualno napao skoro tri decenije ranije, pobegla je iz SAD u Rusiju i zatražila od predsednika Vladimira Putina državljanstvo.

Tara Rid je svoju priču podelila u utorak u podužem intervjuu za medijsku organizaciji Sputnjik.

Ona se pojavila u emisiji zajedno sa Marijom Butinom, koja je bila osumnjičena kao špijunka Kremlja i koja je provela 13 meseci u američkom saveznom zatvoru pre nego što je deportovana nazad u Rusiju 2019.

Ridova se zahvalila Butini na pomoći.

Bajden je negirao navode Tare za seksualno uznemiravanje, dok se suočavala sa stalnim naporima da javno progovori o predsedniku, što ju je dovelo da se oseća nesigurno za svoj život u Sjedinjenim Državama.

„Još sam pomalo omamljena, ali se osećam veoma dobro“, rekla je Tara Rid za Sputnjik, rekavši da je donela „veoma tešku“ odluku da napusti Sjedinjene Države zbog zabrinutosti za bezbednost.

„Moj san je da živim na oba mesta, ali može biti da živim samo na ovom mestu i to je u redu“, rekla je Tara Rid.

Tokom zajedničkog pojavljivanja, Tara je opisala Butinu kao „moju prijateljicu“, Mašu od Marije.

Poznajemo se već neko vreme – rekla je Butina tražeći od samog Putina da „ubrza“ Tarin zahtev za državljanstvo.

„Osećam se veoma bezbedno“ u Rusiji, rekla je Tara. „I zaista veoma cenim Mariju i sve koji su bili tu za mene kada je bilo veoma teško znati da li sam bezbedna ili ne.

„Jednostavno nisam želeo da odem kući i uđem u kavez ili da budem ubijen, što su u suštini bila moja dva izbora“, rekla je Tara.

Tara nije precizirala zašto se osećala ugroženo u Sjedinjenim Državama niti je navela detalje o tome kako je završila u Rusiji.

Ali nagovestila je da je tajming bio povezan sa njenim interesovanjem da javno govori o svojoj navodnoj vezi sa Bajdenom, posebno sa zagrejanom kampanjom za predsedničke izbore 2024.

Nekoliko bivših zvaničnika američke obaveštajne službe reklo je za USA TODAY da su zbunjeni tarinim postupcima i javnim izjavama i veoma sumnjičavi prema njima.

Bivša analitičarka CIA-e Gejl Helt gledala je čitav prenos ruskih medija i rekla da Ridova iznenadna pojava u Moskvi i njena povezanost sa Butinom imaju sva obeležja ruske informativne operacije, znala to Tara ili ne.

Pročitajte još:

Upitan o Tarinom slučaju, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da ne želi da spekuliše o tome zašto je američki državljanin odlučio da se preseli u Rusiju, zatraži državljanstvo direktno od Vladimira Putina i osudi Sjedinjene Države.

„Jedina stvar koju ću reći je da su optužbe da je njen život u opasnosti od strane vlade Sjedinjenih Država apsolutno lažne, neosnovane, nema ništa od toga“ – Dodao je Kirbi na brifingu Bele kuće.

Tara Rid se prvi put oglasila sa svojim navodima protiv Bajdena 2019. godine kada je bila jedna od nekoliko žena koje su ga optužile da ih je ljubio, grlio ili dodirivao na načine zbog kojih su se osećale neprijatno.

Zatim, u podkastu iz marta 2020., Tara je optužila Bajdena, tada pretpostavljenog demokratskog predsedničkog kandidata, da ju je neprikladno dirao u zgradi na Kapitol Hilu 27 godina ranije, kada je radila u Bajdenovoj kancelariji Senata Delavera 1993. godine.

Bajden je u više navrata i žestoko negirao Tarine navode, kao i neki ključni službenici koji su u to vreme radili sa njima obojici.

Prošlog decembra, Tara je pozvala republikance u Predstavničkom domu da iskoriste svoju novu većinu da istraže Bajdena i da je pozovu kao svedoka da se suprotstavi njemu.

Mislim da treba da vodimo razgovor, umesto da ja budem izbrisana i druge žene koje su izbrisane koje su pokušale da istupe – rekla je ona za novinsku kuću The Daily Caller.

Takođe u decembru, ruski zvaničnici su pozvali Taru da se pojavi pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodno kao ekspert za trgovinu oružjem, navodi američki medij Semafor,

Butina je bila mlada diplomirana studentkinja američkog univerziteta koja je očarala republikance i NRA pre nego što ju je FBI uhapsio u Vašingtonu 2018. godine pod sumnjom da je delovala kao ruska obaveštajna sredstva.

Od povratka u Rusiju, postala je medijska zvezda i svojevrsna slavna ličnost.

Tokom njihovog zajedničkog medijskog nastupa u utorak, Tara je posebno pohvalila Rusiju i Putina i kritikovala Ameriku – posebno „nekoliko vašingtonskih elita koje su odlučne da izazovu probleme“ između dve supersile.

Tara je takođe kritikovala NATO alijansu i rekla da nije jedina Amerikanka koja je napustila SAD zbog Rusije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji