telekom-operateri-pozivaju-eu

Najveći evropski telekom operateri i lobi za hitne službe u ponedeljak su pozvali Brisel da zaštiti mobilne i fiksne mreže od nestanka struje, pošto raste zabrinutost zbog gubitka telekomunikacionih mreža tokom mogućih široko rasprostranjenih restrikcija struje koje najavljuju evropske zemlje.

Evropa se suočava sa potencijalnim nestancima energenata i restrikcijama struje ove zime. Stavljajući neke ključne usluge kao što su hitni pozivi i infrastruktura poput telekomunikacionih mreža na test.

Neki od vodećih evropskih rukovodilaca telekomunikacija, uključujući i šefa kompanije Orange, nedavno su izrazili zabrinutost po tom pitanju.

Zajedničko pismo poslato u ponedeljak je prvi formalni korak od strane evropskih operatera telekomunikacionih mreža (ETNO) i Evropskog udruženja za hitne slučajeve (EENA) da izvrše pritisak na izvršno telo Evropske unije da se uključi.

ETNO predstavlja telefonske monopole kao što su nemački Deutsche Telekom, španska Telefonica i Telecom Italia, dok EENA govori za više od 1.500 predstavnika hitnih službi u 80 zemalja.

„Ukoliko telekomunikacione mreže budu podložne planiranim prekidima, građani bi rizikovali da nemaju pristup komunikacionim uslugama tokom trajanja prekida, uključujući hitne komunikacije“, navodi se u pismu koje su potpisali čelnici EENA i ETNO.

Ako bude bilo kakvog racionalizacije tokom zime, određene službe kao što su bolnice, policijske službe i objekti za proizvodnju hrane bi bili prioritet u okviru trenutnih planova kako bi se osigurao najmanji mogući uticaj ako dođe do nestanka struje.

Većina tačaka za javljanje u javnoj bezbednosti (PSAP) – pozivni centri koji povezuju hitne pozive – već su označeni kao kritična infrastruktura, navodi se u pismu, što znači da će se preduzeti sve razumne mere kako bi se osiguralo da na njih ne utiču nestanci struje.

Ali hitne službe i telekom operateri su zabrinuti da telekomunikaciona infrastruktura, koja se oslanja na vezu sa električnom mrežom za rad, nije označena kao kritična u nekim zemljama.

„Zabrinuti smo što telekomunikacione mreže možda nisu bile stavljene na liste prioritetnih sektora“, navodi se, pozivajući Komisiju EU da radi sa državama članicama kako bi se obezbedilo da se snabdevanje električnom energijom održava u mrežama ako dođe do racionalizacije električne energije kako bi se građanima omogućio pristup hitnim slučajevima usluge.

EENA je takođe iznela ove zabrinutosti u izjavi na svojoj veb stranici nakon što je Rojters u septembru izvestio da su zvaničnici telekomunikacijske industrije strahovali da se mreža neće nositi sa racionisanjem struje.

Pismo je poslato Dite Džul Jorgensen, generalnoj direktorici odeljenja za energetiku Komisije EU, i njenom kolegi iz odeljenja za komunikacione mreže, Robertu Violi.

U pismu od ponedeljka, telekom operateri EENA i ETNO su takođe naglasili da su bilo kakva rezervna rešenja skupa i krhka.

„Po našem iskustvu, baterije i dizel generatori postavljeni u mobilne bazne stanice su laka meta za vandalizam i krađu, a troškovi održavanja su visoki“, navodi se u pismu.

„Proširenje sadašnjeg ograničenog sopstvenog rezervnog snabdevanja energijom telekomunikacionih mreža nije opcija, jer bi bilo ne samo izuzetno skupo, već bi i takvo produženje trajalo godinama“, navodi se u saopštenju.

Francuska, Švedska i Nemačka pokušavaju da obezbede nastavak komunikacije čak i ako nestanci struje dovedu do iscrpljivanja rezervnih baterija instaliranih na hiljadama ćelijskih antena raširenih širom njihovih teritorija.

Ali trenutno nema dovoljno rezervnih sistema u mnogim evropskim zemljama da se izbore sa rasprostranjenim prekidima struje, kažu izvori iz telekomunikacijske industrije.

Evropa ima skoro pola miliona telekomunikacionih tornjeva, a većina njih ima rezervne baterije za pokretanje mobilnih antena koje traju oko 30 minuta.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji