U Indoneziji vanbračni seks postaje nezakonit

Novi indonezijski zakon o polnim odnosima van braka neće uticati na turiste, kaže Vajan Koster

Turisti koji planiraju da provedu odmor u Indoneziji neće morati da brinu da će na njih uticati novi zakon koji zabranjuje seksualne odnose van braka, pojasnio je guverner Balija Vajan Koster u izjavi u nedelju.

Indonezijski parlament prošle nedelje usvojio je niz amandmana na krivični zakon zemlje, uključujući i onu koji uvodi kazne do godinu dana zatvora za vanbračni seks i do šest meseci iza rešetaka za zajednički život sa pripadnicom suprotnog pola bez venčanog lista.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu za tri godine. Međutim, Koster je objasnio da se to neće odnositi na strance, jer će biti gonjeni samo oni protiv kojih roditelj, supružnik ili dete podnesu prijavu.

On je dalje napomenuo da će vlada Balija osigurati da „neće biti provera bračnog statusa prilikom prijavljivanja u bilo kom turističkom smeštaju, kao što su hoteli, vile, apartmani, kuće za goste, lože i banje“. On je dodao da ni državni službenici ni društvene zajednice neće vršiti inspekciju bračnog statusa.

Vajanovi komentari dolaze nakon što je odbor za turističku industriju Indonezije izrazio zabrinutost da su novi zakoni „potpuno kontraproduktivni“ i da bi mogli da uplaše turiste u vreme kada su ekonomija i turizam arhipelaga tek počeli da se oporavljaju od pandemije.

Indonezijsko turističko udruženje ranije je očekivalo da će broj stranih dolazaka dostići nivo od šest miliona godišnjih putnika pre pandemije do 2025.

Poslanici koji stoje iza ovog zakona, koji je usvojen u parlamentu sa jednoglasnom podrškom, pozdravili su reviziju krivičnog zakona kao preko potrebno odstupanje od ostataka holandske kolonijalne vladavine i način da se „zaštiti institucija braka“ i podrži „indonežanske vrednosti” u Indoneziji kao najvećoj naciji sveta sa muslimanskom većinom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT