U Španiji gori sveta zemlja. Majska temperatura 40 stepeni

U pojedinim delovima Španije izmerena je temperatura preko 40 stepeni Celzijusa, što je najviša zabeležena temperatura u maju u toj zemlji, saopštila je španska meteorološka služba AEMET.

AEMET je izdala upozorenje o visokim temperaturama u 10 regiona, što su ocenili kao „jedan od najintenzivnijih“ toplotnih talasa u poslednjih nekoliko godina. U gradu Haen na jugu Španije juče je zabeležena najviša temperatura u maju – 40 stepeni Celzijusa.

Klimatske promene čine toplotne talase sve učestalijim i intenzivnijim, piše BBC. Neuobičajeno toplo proleće u Španiji rezultat je vrućeg vazduha koji dolazi sa severa Afrike, zbog čega je temperatura porasla i do 15 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Najtopliji regioni ovog maja su Andaluzija na jugu zemlje, Ekstremadura na jugoistoku, Madrid i Kastilja La Manča u centralnoj Španiji i Aragon na severoistoku.

Špansko ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da piju puno vode i da ostanu u hladnim prostorijama kada je to moguće. Takođe su savetovali ljudima da smanje fizičku aktivnost.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji