U vazdušnom napadu Izraela na Damask stradalo 9 osoba od čega 5 vojnika

Pet sirijskih vojnika bilo je među devet osoba ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu u blizini Damask -a, koji je bio najsmrtonosniji napad ove godine. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su među ciljevima skladište municije i nekoliko položaja povezanih sa iranskim vojnim prisustvom u Siriji.

Ranije je sirijski vojni izvor rekao sirijskoj državnoj novinskoj agenciji SANA da su četiri sirijska vojnika poginula, a tri ranjena u izraelskom napadu.

Agencija Rojters prenosi da je SANA rekla da su rakete ispaljene iz izraelskog primorskog grada Tiberijasa i da je većinu oborila sirijska protivvazdušna odbrana.

Portparol izraelske vojske odbio je da komentariše za Rojters izveštaj o napadu.

AFP napominje da, iako Izrael retko komentariše pojedinačne udare, on je priznao njihov porast od 2011.godine. Kako prenosi Asošijeted pres, izraelska vojska je saopštila da je do napada došlo nekoliko sati nakon što se izraelski dron srušio na sirijskoj strani granice u utorak. Najnoviji izraelski udar usledio je nakon drugog u blizini Damask -a 14. aprila koji nije rezultirao žrtvama, navodi SANA. Od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine, Izrael je izveo stotine vazdušnih napada unutar zemlje, ciljajući na vladine položaje, kao i na savezničke snage koje podržava Iran i šiitska militantna grupa Hezbolah.

Izraelska vojska je reagovala kako bi sprečila svog glavnog neprijatelja Irana da se učvrsti na njegovom pragu, prenose mediji.

Rat u Siriji do sada je odneo skoro 500 000 života.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Reuters