uganda-kriminalizuje-identifikaciju-kao-lgbtq

Parlament Ugande u četvrtak je usvojio zakon koji će kriminalizovati identifikaciju kao LGBTQ, a poslanici kažu da trenutna zabrana istopolnih odnosa ne ide dovoljno daleko.

Anti-LGBTQ osećanja su duboko ukorenjena u visoko konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj naciji, sa istopolnim odnosima koji su kažnjivi do doživotnog zatvora.

Više od 30 afričkih zemalja zabranjuje istopolne odnose, ali će zakon Ugande, ako bude usvojen, izgleda biti prvi koji kriminalizuje samu identifikaciju kao lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir (LGBTQ), navodi Human Rights Watch.

Predloženi zakon Ugande predstavljen je kao predlog zakona privatnog zakonodavca i ima za cilj da dozvoli zemlji da se bori protiv „pretnji tradicionalnoj, heteroseksualnoj porodici“, prema kopiji koju je Rojters video.

Kazne bi bile do 10 godina zatvora za svaku osobu koja se „iznosi kao lezbejka, gej, transrodna osoba, kvir ili bilo koji drugi seksualni ili rodni identitet koji je u suprotnosti sa binarnim kategorijama muškarca i žene“.

Takođe inkriminiše „promovisanje“ homoseksualnosti i „podsticanje“ i „zaveru“ za uključivanje u istopolne odnose.

Zakon je na neki način sličan zakonu usvojenom 2013. koji je pooštrio neke kazne i kriminalizovao lezbejstvo.

To je izazvalo široku međunarodnu osudu pre nego što ga je odbacio domaći sud iz proceduralnih razloga.

Nakon što je novi zakon pročitan u parlamentu, predsednica Anita Among poslala ga je komisiji na razmatranje i javna saslušanja pre nego što se vrati u Dom na raspravu i glasanje.

Među članovima parlamenta se poziva da odbace zastrašivanje, pozivajući se na prijavljene pretnje nekih zapadnih zemalja da će uvesti zabranu putovanja onima koji su uključeni u donošenje zakona.

Ovaj posao zastrašivanja da ‘nećete ići u Ameriku’, šta je Amerika? – Ona je rekla.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji