Uhodi Tajlanđane! Virtuelna devojčica

Kancelarija za odnose sa javnošću Bangkoka podelila je u utorak na Fejsbuku video virtuelne učenice koja upozorava na širenje denga groznice na Tajlandu.

U videu od 42 sekunde, virtuelna devojčica po imenu Ingma upozorava gledaoce na posledice Denga groznice, bolesti koju prenose komarci.

Pojavljuje se u mračnoj prostoriji gde TV ekrani počinju da svetle sa licima više od 1,2 miliona žrtava denga groznice. Ingmino sopstveno lice je generisano korišćenjem lica tih žrtava.

Dok njena ličnost predstavlja prosečnu starost pacijenata, koji su obično između 5 i 14 godina.

Ovde sam da vam kažem, gledaocima da je Denga groznica bliža i strašnija nego što mislite – kaže Ingma u videu.

Dok Denga groznica obično inficira decu, starije osobe i gojazne osobe su podložnije smrti.

Najčešći simptomi Denga groznice uključuju groznicu, glavobolju i bolove u zglobovima, iako teški slučajevi mogu dovesti do smrtonosnih efekata kao što su otkazivanje organa i šok.

Bolest sve više postaje pretnja u Aziji gde se javlja 70% slučajeva denga groznice u svetu. Broj slučajeva eskalira u Maleziji, Vijetnamu i Singapuru, od kojih je poslednji prijavio 10.000 slučajeva u prvih pet meseci ove godine.

Denga groznica se, međutim, generalno smanjila poslednjih godina, sa padom slučajeva za 57% između 2019. i 2020.

Broj smrtnih slučajeva je takođe opao sa 129 na 49 u tom vremenskom okviru.

U periodu od 1. januara do 18. maja ove godine, Tajland je prijavio 1.952 slučaja i 2 smrtna slučaja. Odeljenje za kontrolu bolesti je takođe prijavilo 2.549 potvrđenih slučajeva i tri smrtna slučaja od ove godine do sada.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je Denga groznica top 10 pretnje globalnom zdravlju zbog nedostatka univerzalne vakcine.

Kao rezultat toga, iako se pojedinci mogu oporaviti od jednog serotipa Denga groznice, oni i dalje mogu biti zaraženi sa tri druge varijante koje mogu dovesti do smrtonosnijih posledica.

Visoki zvaničnik za bolesti sa Tajlanda, Opas Karnkavingpong, izjavio je da se denga groznica može ozbiljnije proširiti tokom leta.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Thai PBS World