ukrajince-bi-napad-na-krimski-most-mogao-da-kosta-mnogo

Zamenik guvernera Stavropoljske oblasti Valerij Černjicov, nakon napada na Krimski most, u svom video obraćanju na Tviteru poručuje: „Ukrajinci, napustite svoje gradove, posebno velike. Jer čeka vas veliko iznenađenje. Rakete Sarmat su spremne za udar“

Par ruskih guvernera govorilo je o potrebi za osvetom nakon napada na Kerčki most koji povezuje Krim i kopnenu Rusiju, a jedan od njih tvrdi da će razorne rakete Sarmat gađati ukrajinske gradove.

Guverner Krima, koga je postavila Rusija, Sergej Aksjonov izjavio je da postoji „zdrava želja za osvetom“ nakon eksplozije koja je juče ujutro uništila delove Kerčkog mosta i ubila tri osobe.

Situacija je izvodljiva – neprijatna je, ali nije fatalna – rekao je Aksjonov o mostu koji predstavlja prestižni simbol moskovske aneksije poluostrva i ključni put snabdevanja snaga koje se bore na jugu Ukrajine.

Naravno, emocije su pokrenute i postoji zdrava želja da se traži osveta – naglasio je Aksjonov.

Zamenik ruskog premijera Marat Husnulin jutros je rasporedio tim ronilaca da pregledaju podvodne temelje građevine u potrazi za dodatnim oštećenjima i da traže dokaze.

Ronioci su počeli sa radom u šest sati i očekuje se da će provesti ceo dan češljajući područje pod vodom kako bi se uverili da je konstrukcija mosta čvrsta.

Subotnja eksplozija na mostu izazvala je pravu buru u svetskoj javnosti. Dok su ukrajinski zvaničnici pozdravili uništenje mosta, niko zasad nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovaj most je inače glavna arterija za ruske snage koje kontrolišu veći deo hersonske oblasti na jugu Ukrajine i za rusku pomorsku luku Sevastopolj.

Željeznički saobraćaj je obnovljen kasno sinoć, što znači da je malo verovatno da će uništenje dramatično poremetiti ruske rute snabdevanja.

Međutim, neki zapadni obaveštajni stručnjaci upozorili su da bi Putin „mogao da pokrene nuklearni rat“ i da primeni oružje za masovno uništenje u Ukrajini nakon napada na most u Kerču.

Bivši šef britanske vojske upozorio je da bi Putin sada mogao da se opredeli za pristup Armagedonu nakon što je Kremlj prethodno insistirao da će napad na Krim „preći crvenu liniju“.

Glavni propagandista Kremlja Vladimir Solovjov zahteva brutalan staljinistički odgovor koji bi „uronio Ukrajinu u mračna vremena“ i okupio sve Ruse protiv totalnog rata nakon ponižavajućeg udara na Krimski most.

Aludirajući na unutrašnjeg neprijatelja, Solovjov je pozvao na povratak ozloglašene kontraobaveštajne službe SMERŠ iz Staljinove ere kako bi se slomila sva unutrašnja opozicija ratu protiv Ukrajine.

SMERŠ, čiji je moto bio ‘Smrt špijunima’, bio je konglomerat kontraobaveštajnih agencija koje je Staljin koristio da iskoreni i uništi one koji pokušavaju da sruše njegov režim tokom i posle Drugog svetskog rata.

„Vreme je da se setimo sovjetske vojne obuke i delujemo odlučno i kreativno. Ukrajinu treba vratiti u mračna vremena. Širom Ukrajine trebalo bi da budu uništeni mostovi, brane, pruge, termoelektrane i drugi infrastrukturni objekti. Zemlja bi trebalo da pređe na vojni režim – u potpunosti. To bi trebalo da uključuje povratak SMERŠ-a“, izjavio je Solovjov.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji