Ukrajinska vojska: Srušićemo Krimski most

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine tvrdi da poseduje tehničku dokumentaciju za Krimski most, pišu RIA Novosti.

Konkretno, reč je o tehničkoj dokumentaciji „Izgradnja transportnog prelaza preko Kerčkog moreuza“. Ona, između ostalog, sadrži detaljne informacije o terenu, površini puta, nosačima mostova, protivkliznim konstrukcijama, ulazima i izlazima i celokupnu infrastrukturu kompleksa – navodi se u saopštenju.

Ranije je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko rekao ukrajinskim medijima da bi Krimski most postao meta broj jedan ako ukrajinske trupe dobiju odgovarajuće naoružanje sa Zapada.

Takođe, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u intervjuu za Si-En-En da će novo zapadno oružje omogućiti Ukrajini da vrati Krim.

Američke vlasti su najavile isporuku višecevnih raketnih sistema HIMARS i odgovarajuće municije Ukrajini.

Bela kuća je obećala da domet raketa za komplekse prebačene u Kijev neće prelaziti 70 kilometara. Oni su primetili da je Ukrajina dala Sjedinjenim Državama garancije da neće koristiti te sisteme da gađa ciljeve u Rusiji.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su uveravanja Kijeva o nekorišćenju ovih višecevnih raketnih bacača bezvredne i da im se ne može verovati.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Novosti