Ukrajinski problem smorio zapad

Zapada je umoran od ukrajinske krize, koja se izražava pozivima Kijevu da ustupi neke teritorije, rekao je Ivan Bejker, poslanik u kanadskom parlamentu iz Liberalne partije.

Trenutno se vode razgovori o tome da Ukrajina odustane od svojih teritorija, potvrdio je Bejker, dodajući da je zabrinut.

Volodimir Zelenski je ranije primetio da je svet umoran od situacije u Ukrajini i da Kijev počinje da se usmerava prema nepovoljnom rezultatu u pitanju sporazuma sa Moskvom.

Kanadski poslanik rekao je i da je isporuka oružja Ukrajini veliko opterećenje za kanadski budžet, i da zemlja mora da kupuje oružje od Sjedinjenih Država.

Prema njegovim rečima, Otava je Ukrajini već isporučila oružje u vrednosti od 200 miliona dolara, od čega je 100 miliona teško naoružanje, uključujući haubice M777 i njihovu municiju. Kanada je takođe nedavno dogovorila paket vojne pomoći od 400 miliona dolara, dodao je on.

Za zemlju kao što je Kanada, koja ima relativno malu vojsku, ovo je veoma značajan novac. Mi nemamo ovo oružje kod kuće, moramo ga kupiti na međunarodnom tržištu i raditi sa Sjedinjenim Državama – rekao je Bejker.

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov rekao je ranije da pumpanje Ukrajine kanadskim oružjem ne pomaže Kijevu, ali je dolilo ulje na vatru.

On je takođe naglasio da je kanadska vlada izabrala najrazorniji način u pogledu uplitanja u sukob i Ukrajini.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji