UN traži međunarodni pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je u ponedeljak da međunarodni inspektori dobiju pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmenile optužbe za granatiranje najveće evropske atomske elektrane tokom vikenda.

Svaki napad na nuklearnu elektranu je samoubilačka stvar – rekao je Gutereš na konferenciji za novinare u Japanu, gde je u subotu prisustvovao mirovnoj Memorijalnoj ceremoniji u Hirošimi u znak sećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardovanja u svetu.

Granatiranje u subotu oštetilo je tri senzora radijacije i povredilo radnika u elektrani u Zaporožju, što je drugi pogodak u uzastopnim danima na lokaciji.

Ruske snage su početkom marta zauzele fabriku na jugoistoku Ukrajine, ali njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Ruske vlasti u toj oblasti saopštile su da su ukrajinske snage pogodile lokaciju višecevnim raketnim bacačem, oštetivši administrativne zgrade i oblast u blizini skladišta.

Ruska ambasada u Vašingtonu takođe je objavila saopštenje u kojem se navodi šteta.

Ukrajinski nacionalisti su 5. avgusta izveli artiljerijski udar na teritoriju navedenog objekta. U granatiranju su oštećena dva visokonaponska dalekovoda i vodovod. Samo zahvaljujući efikasnim i blagovremenim akcijama ruske vojske. u pokrivanju nuklearnog objekta, njegova kritična infrastruktura nije pogođena“, saopštila je ambasada.

Događaji na lokaciji Zaporožje, gde je Kijev tvrdio da je Rusija udarila u dalekovod u petak, uzbunili su svet.

Gutereš (UN) je rekao da je preko potreban međunarodni pristup Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u elektrani.

U potpunosti podržavamo IAEA u svim njihovim naporima u vezi sa stvaranjem uslova za stabilizaciju elektrane – rekao je Gutereš.

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi upozorio je u subotu da najnoviji napad „podvlači veoma stvaran rizik od nuklearne katastrofe“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji