UN usvojile rusku antinacističku rezoluciju

Generalna skupština UN usvojila je rusku rezoluciju o osudi veličanja nacizma, a zapadne zemlje su bile protiv.

Nemačka, Italija, Austrija i Japan bile su među 50 članova Generalne skupštine UN koji su glasali protiv ruske rezolucije o osudi veličanja nacizma, pridruživši se godišnjem protivljenju SAD i Ukrajine.

Konačno glasanje u četvrtak popodne bilo je 120 za, 50 protiv i deset uzdržanih. Pored bivših sila Osovine, drugi značajni glasovi protiv uključivali su Kanadu, UK, Francusku, Španiju, Poljsku, Češku, Mađarsku i tri baltičke države. Švajcarska, Južna Koreja i Turska bile su među uzdržanim.

Moskva svake godine predlaže rezoluciju, pozivajući UN da se bore protiv „veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije“.

Rezolucijom se pozivaju članice UN da preduzmu odgovarajuće akcije kako bi se suprotstavile istorijskom revizionizmu i negiranju zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

SAD i Ukrajina su godinama glasale protiv rezolucije koju je predložila Rusija. Bili su to jedini glasovi protiv 2021. godine, dok je 49 drugih bilo uzdržano, uglavnom saveznici Vašingtona. Američki izaslanik je tom prilikom rekao da je rezolucija nespojiva sa garancijama slobode govora iz Prvog amandmana američkog Ustava i optužio Moskvu za „narative dezinformacija“ o neonacizmu u baltičkim državama i Ukrajini.

Objašnjavajući svoje protivljenje nakon prošlomesečne debate u komitetu, SAD su nazvale rezoluciju „nije ozbiljan napor u borbi protiv nacizma, antisemitizma, rasizma ili ksenofobije – što je sve odvratno i neprihvatljivo“, već je pre „sramna politička trika“ da se opravda sukob u Ukrajini.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT