univerzum-drustvenih-medija-u-2022

Neko vreme život u univerzumu društvenih medija bio je uglavnom bez događaja. Razmotrite ove začinjene (u to vreme) naslove:

  • Čak i predsednik Obama misli da Facebook više nije kul (Techcrunch, 2014)
  • Džek Dorsi se vraća na Tviter kao šef, sleže ramenima i šali se (Njujork tajms, 2015)
  • Nove priče na Instagramu su skoro savršena kopija Snapchata (Mashable, 2016)

Gledajući unazad, godine koje su prethodile 2016. bile su potpuno pospane u poređenju sa onim što će uslediti.

Meteorski uspon Donalda Trampa na predsednički položaj zahvaljujući tvitu. Skandal Cambridge Analitica. Saslušanja u Kongresu o privatnosti i pristrasnosti. TikTok je u središtu pogoršanja odnosa SAD i Kine. Svaki novi dan donosio je novi talas kontroverzi na obalama nekada nepogrešivih platformi društvenih medija.

Danas je faza medenog meseca odavno završena i nered u vođenju globalne društvene platforme je sada u potpunosti prikazan. Nigde ovo nije očiglednije od Tvitera tokom trenutnog prelaznog perioda Ilona Maska.

Hajde da istražimo univerzum društvenih medija 2022.

Mapiranje univerzuma društvenih medija i poruka

U 2022. društveni univerzum izgleda pretrpano nego prethodnih godina.

Obim Meta platformi i dalje dominira zahvaljujući njihovom globalnom dometu, ali postoji niz manjih mreža koje se bore za udeo na tržištu. Evo pogleda na popularne platforme, organizovane od najveće do najmanje aktivne korisničke baze:

U međuvremenu, evo 10 najboljih društvenih medija i platformi za razmenu poruka javno dostupnih mesečnih aktivnih korisnika:

YouTube je jedina prava konkurencija za Metin obim i doseg.

Alphabet-ov centar video sadržaja sa društvenim funkcijama ima više od dve milijardu aktivnih korisnika mesečno. YouTube-ov zagrljaj ekonomije kreatora gura platformu dalje ka čistoj teritoriji društvenih medija uvođenjem „ručki“.

Kao što se vidi na gornjoj vizuelizaciji, Kina ima sopstveni ekosistem velikih društvenih platformi i platformi za razmenu poruka – najveća od njih je WeChat.

Jedina platforma u prvih 20 koja se ne nalazi ni u SAD ni u Kini je aplikacija za razmenu poruka koja je fokusirana na privatnost, Telegram.

Kompanija sa sedištem u Dubaiju ima jedinstvenu pozadinu. Nastao je nakon što su osnivači ruske društvene mreže VK napustili zemlju nakon što su se oduprli pritisku vlade da objavi podatke o korisnicima te društvene mreže u Ukrajini.

Danas postoji i niz manjih platformi od posebnog interesa. OnlyFans, na primer, fokusiran je na kreatore sadržaja za odrasle. Parler i Truth Social privlače korisnike koji žele manje ograničenja na sadržaj koji objavljuju i konzumiraju.

BeReal ima za cilj da stvori autentičnije trenutke podstičući korisnike da postavljaju fotografiju u nasumično vreme svakog dana.

Velika nevolja u Malom Metaverzumu

Imati glavnog izvršnog direktora je mač sa dve oštrice. Kada stvari idu dobro, tržište se okuplja oko uspešnog lidera. Kao primer, Mark Zakerberg je 2010. godine proglašen osobom godine po Time-u. Čak i tek 2016, Glassdoor je osnivača Fejsbuka proglasio „najcenjenijim tehnološkim direktorom“.

Sa druge strane, kada se plima okreće, a brzo se okreće. Posle niza kontroverzi, Zakerberg se kockao sa više milijardi dolara tako što je preimenovao celu svoju kompaniju u Meta i usmerio njen fokus na rastuću ideju metaverzuma. Priča se da je Metina platforma New Horizon dostigla plato od oko 200.000 aktivnih korisnika, što je neodoljivo za kompaniju koja svojim drugim uslugama još uvek dostiže značajan deo čovečanstva.

Deo Metinog kratkoročnog uspeha zavisi od toga da su VR naočare i slušalice vrući poklon ove praznične sezone. Metaine najjeftinije slušalice su 400 dolara, što bi moglo biti teško prodati u današnjem ekonomskom okruženju.

Naravno, prerano je znati da li će se Zakerbergovo kockanje isplatiti. Kao i uvek, sve je oprošteno kada poslovna jedinica krene i postane profitabilna.

Mikroblogovanje sa makro očekivanjima

Tviter ima komplikovanu istoriju.

Kompanija je pokrenuta u senci masovnog rasta Fejsbuka i bila je opterećena očekivanjima koja je bilo teško ispuniti. Iako Tviter ima angažovanu i uticajnu publiku, nije uspeo da ih unovči na nivou Meta platformi (u dobru ili zlu).

Uvođenje Tviter Blua-a 2021. nije imalo odjek kod korisnika u obimu kojem se kompanija nadala, a „flote“ su u suštini otpisane kao neuspeli eksperiment.

Pored toga, Tviter je magnet za kritiku i debatu oko slobode govora, delom zbog svog centralnog mesta u političkom diskursu.

TikTok

Društvenim medijima su oduvek dominirali Facebook i povezane aplikacije. Kada se pojavio novi izazivač, Facebook ga je ili nabavio (Instagram, WhatsApp) ili je „stekao“ njihove karakteristike (Snapchat).

TikTok je prvi izazivač koji je zadržao svoj zamah i rast, čak i kada je Instagram uveo veoma slične funkcije.

TikTok je takođe redak slučaj prelaska kineskog tehnološkog proizvoda na zapadna tržišta. Ipak, uspon TikToka nije bio bez kontroverzi. Sumnja u kineski pristup korisničkim podacima i dalje je problem kako u SAD, tako i na drugim velikim tržištima širom sveta.

TikTok je zabranjen u Indiji od 2020.

Uprkos ovim preprekama, TikTok ostaje veoma popularan. Platforma kratkih video snimaka bila je aplikacija broj jedan na planeti koja je preuzeta i ostaje omiljena među najvažnijim demografskim podacima generacije Z.

Mi ćemo vršiti nadgledanje

Poslednjih godina, društvene mreže zasnovane na okupljanju komšiluka su se pojavile i dobile na snazi. NextDoor je koristio fizička pisma poslata na susedne adrese kako bi ubrzao svoj rast, dok je Neighbours smanjio popularnost Ringovih kamera za zvono na vratima. Iako članovi objavljuju o benignijim temama kao što su izgubljene mačke i gde pronaći dobrog vodoinstalatera, kriminal je takođe sve češća tema.

Aplikacije kao što su Neighbours i Citizen imaju otvoreniji fokus na kriminalu i bezbednosti.

Dok rast ovih aplikacija odražava očigledan interes za sprečavanje kriminala, kritičari ističu da sveprisutnost opreme za lične nadzore i foruma izgrađenih isključivo oko javne bezbednosti promoviše kulturu sumnje u zajednicama.

Ova vrsta društvenih mreža je još uvek prilično nova, tako da ostaje da se vidi da li će ostati u malim zajednicama, ili će prerasti u nešto veće.

Haos i prilike

Sun Cu je bio taj koji je čuveno rekao: „Usred haosa, postoji i prilika“.

Ovo je rizik i prilika u svetu društvenih medija danas. Sa svojim masivnim mrežama i visokim troškovima prebacivanja (npr. personalizacija, biblioteka postojećih postova), najveće platforme su stvorile jarke koji otežavaju život brendovima koji su početnici koji žele da zamene uspostavljene platforme. S druge strane, kontroverze na platformama kao što su Tviter i Fejsbuk mogu navesti neke korisnike da razmotre nove opcije.

Pitanje od više milijardi dolara je nezadovoljstvo velikim platformama privremeno, ili će mreže u nastajanju poput Mastodon-a ili BeReal-a dostići kritičnu masu i postati nova osnova za ljude koji se povezuju na mreži. Vreme će pokazati.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/VisualCapitalist