Užasna istorija puštanja krvi(Foto,Video)

Puštanje krvi, ili flebotomija, Oksfordski rečnik definiše kao „hirurško uklanjanje nekog dela krvi pacijenta u terapeutske svrhe“. Tokom većeg dela istorije, ovu jezivu i često neurednu praksu favorizovali su lekari širom sveta, od Fidžija do Zapadne Evrope, sa namerom da svojim pacijentima pruže najbolji mogući tretman. Međutim, kako se vreme odvijalo, od drevnih do modernih vremena, razlika između pacijenta i žrtve postajala je sve nejasnija.

Bilo je raznih metoda za vađenje krvi. Venesekcija, najčešća procedura, uključivala je presecanje kubitalne vene na laktu pomoću alata kao što je fleam nožići, koji su imali sečiva više veličina, i lanceta za palac, koja je imala oštra sečiva sa dve oštrice.

Fleam
Fleam

Primitivnije metode su uključivale skarifikaciju, koja je zahtevala od lekara da iseče i urezuje kožu kako bi napravio trajne ožiljke, i kupanje, koje je uklonilo krv iz malog reza pomoću vakuumske čaše. Pijavice su se takođe često koristile zbog svojih sposobnosti sisanja krvi, jer je svaka mogla da napije 5 do 10 mililitara krvi, oko 10 puta više od sopstvene težine. Međutim, kako istorija otkriva, ove tehnike su često bile više smrtonosne nego spasonosne.

Scena puštanja krvi iz Irana iz 13. veka.

Rana istorija puštanja krvi

Veruje se da su Egipćani prvi ljudi koji su praktikovali puštanje krvi, jer se u Ebersovom papirusu mogu naći dve reference na skarifikaciju. Do 500. godine pre nove ere, postupak je bio dobro uspostavljen u staroj Grčkoj, pošto je Hipokrat, otac medicine, preporučio puštanje krvi kao tretman, posebno na laktovima i kolenima.

Njegov naslednik, Herodot, je 400. godine pre nove ere preporučio puštanje krvi za razne bolesti koje su se kretale od vraćanja apetita, lečenja bolesti i poboljšanja kvaliteta sna. 100. godine pre nove ere, Celzus, rimski medicinski autor, poput Herodot, takođe je izrazio snažnu podršku Kapingu(proces pištanja krvi) i preporučio ga uz skarifikaciju za ciljanje lokalnih delova tela.

U 3. veku pre nove ere grčki anatom Eristrat, koji je lečio sirijske kraljeve, prvi je postavio hipotezu da je bolest nastala usled preobilja krvi.

Ovu ideju je kasnije razvio Galen iz Pergama u 2. veku nove ere, Hipokratov učenik, koji se oslonio na teoriju svog majstora o sistemu humora, koja je tvrdila da je ljudsko telo napravljeno od četiri humora: crne žuči, žute žuči, krvi i sluz.

Galen je krv proglasio najdominantnijim humorom, i kao rezultat toga postao je jedan od prvih upornih zagovornika puštanja krvi. Galen je smatrao da posekotine iza ušiju mogu ublažiti glavobolju i vrtoglavicu i da bi sličan rez na slepoočnici mogao da pomogne u popravljanju stanja očiju.

Prema rečima njegovih savremenika, Galen je bio poznat po tome što se malo zanosio svojim operacijama puštanja krvi. „Čoveče, ubio si groznicu“, navodno je rekao jedan reagujući na veliku i neurednu količinu krvi uzetu jednom pacijentu. Zahvaljujući Galenu, puštanje krvi je postalo standardni pristup, ne samo u Rimskom carstvu čiji je bio građanin, već i dalje u srednjovekovno i moderno doba.

Tokom prvog milenijuma nove ere, puštanje krvi je bilo zastupljeno u raznim religioznim tekstovima nastalim u to vreme.

U jevrejskom Talmudu, centralnom rabinskom jevrejskom tekstu napisanom između 350. i 500. godine nove ere, puštanje krvi je bilo dozvoljeno lečenje, toliko da je drevni tekst učio da mudar čovek ne treba da živi u gradu bez puštača krvi. Međutim, nije svaki jevrejski naučnik to podsticao, jer je Levitska 19:28 zabranila sečenje kože.

Puštanje krvi je takođe bilo ključno u medicinskoj oružarnici drevnog Bliskog istoka, što ga je prorok Muhamed pominjao tri puta u Kuranu, koji je izjavio da postoje 3 načina da se izleči bolest: „napitak meda, ogrebotina hidžame i katera” .

Izvan Evrope i Bliskog istoka, puštanje krvi su usvojila i druga drevna društva.

Pleme Baganda u Ugandi i Aboridžini Australije, na primer, redovno su ga koristili za ublažavanje glavobolje. Na Fidžiju je oštrina izdanaka bambusa oponašala sečiva za vađenje krvi, a na drevnoj Sumatri je postojalo verovanje da „loša krv“ mora da bude zakopana pod zemljom.

Pored toga, govorilo se da su starosedeoci drevne Patagonije krvarili da bi se otarasili zlih duhova, u Mezoamerici su Asteci često probijali delove tela i nudili svoju krv bogovima kako bi postigli stanja nalik transu, au staroj Indiji pijavice i čaše su se rutinski primenjivale na bolesnim pacijentima.

Prikaz lekara iz kasnog 13. veka koji pušta krv pacijentu.

Srednjovekovno i rano moderno puštanje krvi

Prelazeći u srednji vek, puštanje krvi je i dalje bila dominantna terapija koju su koristili lekari. Srednjovekovni arapski praktičari razvili su nekoliko pravila i sujeverja, preporučujući da puštanje krvi ne treba pokušavati na pun mesec ili kada vetar duva južno, i da krv treba uzimati na bezbednoj udaljenosti od zaraženog područja ili na suprotnoj strani od njega.

U Evropi je puštanje krvi postalo standardni lek za kugu, male boginje, epilepsiju i niz drugih smrtonosnih bolesti.

Međutim, nakon papskog dekreta iz 1163. koji je sveštenicima zabranio puštanje krvi, praksu su usvojili berberi, koji su vremenom postali poznati kao berberi-hirurzi. U stvari, crveno-beli stub koji se obično viđa kod frizera dolazi od krvavih peškira koji bi dominirali njihovim radnim mestom.

U srednjovekovnoj Engleskoj, bilo je normalno imati „kuću za krvarenje“ ili „flebotomariju“ u širokom spektru.

U nekoliko bitnih dana u toku godine ljudima je namerno puštana krv da bi se održalo dobro zdravlje. Pripadnici reda Svetog Viktora, na primer, morali su da  krvare pet puta godišnje: pred Advent, pred Veliki post, posle Vaskrsa, prvog maja i na duhove.

Prema rukopisu pod naslovom An Gude Boke of Medicines napisanom 1595. godine, određeni dani u godini bili su označeni kao povoljni, jer postupak puštanja krvi 3. aprila ne bi obezbedio glavobolje, 18. aprila bez temperature, a septembra ili 17. decembra da: „neće pasti ni u kakvoj drhtavici, ni u ludilu.”

Kasnije, u 18. veku, lekari su i dalje prepisivali puštanje krvi, gde je njegova upotreba proširena za lečenje groznice, hipertenzije, glavobolje i upale. Jedan lekar, Džon Hanter, verovao je da krvarenje može biti korisno za male boginje i gonoreju, pri čemu su nesrećni pacijenti koji pate od ove druge bolesti stavljali pijavice na skrotum da bi se borili protiv otečenih testisa.

Tokom ovog veka primena pijavica je postala sve raširenija.

U uverenju da su sve groznice posledica zapaljenja organa, francuski lekar dr Fransoa Brusa je promovisao upotrebu lečenja pijavicama uz puštanje krvi za ciljanje upaljenih delova tela. To je bila praksa koja je postala veoma popularna tokom 1830-ih u Francuskoj, gde se svake godine koristilo 35 miliona pijavica u zemlji.

Puštanje krvi se uvek smatralo važnim tretmanom u vreme katastrofe. Smatrao se ključnim metodom za borbu protiv epidemije kolere iz 1831. godine, a tokom američkog građanskog rata između 1861. i 1865. korišćen je za borbu protiv ogromnih slučajeva infekcije i bolesti.

Jacob Franszn (oko 1635-1708) i porodica u svojoj berberskoj radnji.

Poznati slučajevi puštanja krvi

Uprkos ogromnoj popularnosti milenijumima, postoji nekoliko poznatih fatalnih slučajeva puštanja krvi. Francuski osvajač Napoleon bio je jedan od retkih koji je preživeo venesekciju, iskustvo koje je smatrao toliko traumatičnim da je nakon toga izjavio da je „medicina nauka ubica“. Među ostalim istaknutim preživelim je bila francuska kraljica Marija Antoaneta, kojoj je 1778. vađena krv da bi joj pomogla da rodi svoju prvu ćerku.

Drugi je bio engleski kralj Džordž IV koji je navodno izgubio 150 unci (4436 mililitara) krvi nakon procedure 1820. godine, ali je nekim čudom uspeo da preživi još 10 godina. U poređenju sa većinom drugih slučajeva, Napoleon, Marija Antoaneta i Džordž IV su bili izuzetno srećni, jer je krvoproliće obično ostavljalo trag smrti za sobom.

Jedna od prvih eminentnih smrti dogodila se 1492. godine, kada su papa Inoćentije VIII i tri dečaka koji su mu dali krv umrli od gubitka krvi. U Engleskoj, Čarls II je dobio venesekciju nakon moždanog udara 1685. godine i umro je nakon gubitka 24 unce (709 mililitara) krvi, što je navelo odgovorne lekare da pobegnu da bi spasili svoje živote. Čarlsova nećaka, kraljica Ana, kasnije je dočekala svoj kraj na isti jeziv način, nakon što je zbog toga dobila dva napada i izgubila svest.

Čak ni legendarni kompozitor Mocart nije mogao da izbegne smrt, umro je 1791. u Beču nakon što su propisana teška krvoprolića za lečenje bubrežne insuficijencije.

U SAD 1799. godine, predsednik Džordž Vašington izgubio je 79 unci (2336 mililitara) krvi tokom 12 sati nakon što mu je lekar Džejms Krejk dijagnostikovao „prehladu“ i „blagu promuklost“, što je rezultiralo fatalnim slučajem akutnog epiglotisa.

Pre svoje smrti 1824. od puštanja krvi, koje je trebalo da mu pomogne kod encefalitisa, poznati književni lik Lord Bajron je povikao: „dođi kakav jesi,  vidim prokletu garnituru mesara. Uzmi krvi koliko hoćeš, ali završi jednom sa tim“.

Kao što svedoče primeri, puštanje krvi je bilo izuzetno opasno, što je priznala i arapska kraljica Zenobija iz 3. veka nove ere, koja je namerno koristila taj proces da ubije arapskog kralja Jotime Al Abraša. Ipak, u drevnoj Arabiji, umesto da je to bio krvav i ponižavajući način odlaska u grob, smrt venesecijom se smatrala časnim načinom umiranja, jer bi se krv skupljala u kontejnerima umesto da se prosipa po zemlji.

Lekar pacijentu daje pijavice.

Velika debata o puštanju krvi

Tokom 18. i 19. veka, lekari su počeli da dovode u pitanje efikasnost puštanja krvi. Veterinari su bili prvi koji su se izjasnili protiv ove prakse, a 1792. godine J. Tompson, britanski veterinar, postavio je pitanje zašto bi trebalo dozvoliti da se tako prevelika količina krvi uzme bez tačnih merenja.

Na prelazu vekova, posebno eklatantan slučaj puštanja krvi motivisao je kliničare iz 19. veka da osnuju jaču i ujedinjeniju opoziciju.

Bendžamin Ruš, potpisnik Deklaracije o nezavisnosti, bio je zagovornik puštanja krvi koji je verovao da je to ključno za iskorenjivanje bolesti tokom epidemija žute groznice u Filadelfiji 1793. i 1797. Raš je bio poznat po tome što je vadio ogromne količine krvi od svojih pacijenata, izazvao je kritike njegovih kolega, koji su njegove metode opisali kao „ubilačke“, a njegove propisane doze samo kao „prikladne za konja“.

Ovo je dovelo do niza debata 1850-ih između dr Vilijama Alisona i dr Hjuza Beneta oko efikasnosti puštanja krvi u lečenju pneumonije.

Dr Alison je smatrala da je puštanje krvi korisna praksa, dok je dr Benet verovao da nova medicinska saznanja otkrivena uz pomoć nedavno izmišljenog stetoskopa i mikroskopa pokazuju da puštanje krvi više ometa nego pomaže zdravlju obolelog. Njegova studija pod nazivom „restorativni tretman pneumonije“ tvrdila je da su se stope mortaliteta poboljšale u kombinaciji sa smanjenom upotrebom puštanja krvi.

Benetov argument je dodatno ojačan eksperimentima dr Pjera Luiz, osnivača medicinske statistike, čija je studija obolelih od pneumonije pokazala da je prekomerno krvarenje praćeno smrću jednog od tri pacijenta u poređenju sa pacijentima lečenim Benetovim restorativnim principom, gde je samo četiri osobe su umrle od 129. Uprkos dokazima koji su jasno pokazali smrtonosnost puštanja krvi, debata je i dalje trajala i trebalo bi još skoro 100 godina da se ona polako povuče iz lekarskog alata.

„Pneumonija je jedna od bolesti kod koje blagovremena venesekcija može spasiti život. Da bi bilo od koristi, trebalo bi da se uradi rano… uzimanje od dvadeset do trideset unci krvi je na svaki način korisno“, tvrdio je ser Vilijam Osler 1892. u svom čuvenom medicinskom udžbeniku Principi i prakse medicine. Osler je bio jedan od poslednjih zagovornika puštanja krvi.

Oslerovi prepotopni saveti još uvek su mogli da se pročitaju u poslednjem izdanju njegovog udžbenika, objavljenom tek 1942. godine, a tokom 1950-ih dr D. P. Tomas je ispričao da su studenti medicine još uvek dobijali uputstva da primenjuju pijavice na pacijentima

Nasleđe puštanja krvi

Iako je dokazano da je više smrtonosno nego bezbedno, puštanje krvi kao praksa se i dalje nastavlja u nekim delovima sveta, kao što su Maroko, Alžir i Oman. U Indiji danas, pacijenti koji posećuju Muhameda Gajasa u džamiji Jama Masjid u Delhiju i dalje drže stav da je bolest uzrokovana lošom krvlju, verovanje koje je počelo sa Hipokratom i koje je razvio Galen pre više od 2 milenijuma.

Ipak, iako je trebalo mnogo vremena da se odbaci tokom tranzicije iz renesanse u moderno društvo, istraživanja u to vreme su takođe pokazala da je puštanje krvi zapravo imalo nekoliko korisnih upotreba, ali samo za određeni skup bolesti.

Godine 1892. Valkez je prvi primetio njegovu efikasnost protiv policitemije, bolesti krvi koja čini krv viskoznom i gušćom. Druga otkrića su pokazala da je puštanje krvi bilo korisno protiv drugih stanja kao što su porphiria cutanea tarda i hemohromatoza koja su oba povezana sa abnormalnim metabolizmom gvožđa.

U poslednjih 25 godina, pijavice su takođe ponovo izmišljene kao korisni biološki alati u mikrohirurgiji, jer oslobađaju nekoliko pogodnih supstanci kao što su antikoagulansi i inhibitori proteinaze, i u hirurgiji ponovne primene, gde mogu da pomognu u ponovnom rastu prstiju na rukama, nogama.

Možda je najvažnije nasleđe puštanja krvi bilo to što je ono bilo preteča transfuzije krvi, koje je poteklo od značajnog otkrića Karla Landštajnera o različitim krvnim grupama 1909. godine, za koje je dobio Nobelovu nagradu 1930. Brutalnost Prvog svetskog rata predstavila je ovu novu metodu sa krajnji test, a mnogi vojnici su spašeni onim što je postepeno postalo prihvaćeno kao intervencija koja spašava živote.

Na sastanku Kraljevskog medicinskog društva u aprilu 1927, istaknuti lekar ser Vilijam Hejl-Vajt podsetio je okupljene da je 1840. godine jedan lekar optužen za nesavesnost jer je odbio da primeni venesekciju na pacijentu sa upalom pluća. Ona je ilustrovala komplikovane vrhunce i padove koji okružuju promenljive ideje oko puštanja krvi, i nepravedne načine na koje su drugi morali da pate da bi postigli naprednije i superiornije metode obezbeđivanja blagostanja i zdravlja obolelih pacijenata.

 

Izvor: Ancient Origins