Varšava je razmatrala podelu Ukrajine

Tokom početne faze ruske vojne operacije u Ukrajini, Varšava je razmatrala kao opciju i podelu Ukrajine, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

Mislim da je postojao trenutak kolebanja u prvih deset dana rata kada nismo znali kako će se stvari razvijati i da li će, možda, Ukrajina propasti – rekao je on za poljsku radio-stanicu na pitanje da li je misli da je vlada stranke „Pravo i pravda“ u nekom momentu mislila o podeli.

Sikorski je dodao da je situacija mogla da se razvije u različitim pravcima da nije bilo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i pomoći zapadnih država.

Ovu izjavu poljskog diplomate prokomentarisao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki koji je rekao da se ona ni po čemu ne razlikuje od ruske propagande i da bi bivši ministar trebalo da odmeri reči.

Takođe je dodao da očekuje da će Sikorski povući te užasne tvrdnje.

Podsetimo, novembra prošle godine direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin je izjavio da agencija poseduje informacije o tome da se Poljska sprema za aneksiju teritorija na zapadu Ukrajine – Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj oblasti i većeg dela Ternopoljske oblasti.

Da li Varšava ima pretenzije na ukrajinsku teritoriju i sada, veliko je pitanje, jer zvanični Zapad podržava celovitu Ukrajinu!? U svakom slučaju ovo je veliki skandal, imajući u vidu da je Poljska pored Velike Britanije, najglasniji zagovornik pomoći Ukrajini.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji