...
Velika Britanija otvara prvi novi rudnik uglja nakon 30 godina

Velika Britanija mora naći nove izvore sirovina nakon što zabrani ruski uvoz

Velika Britanija sa svojom Vladom procenjuje izvodljivost otvaranja novog rudnika uglja kako bi se smanjila zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Dejli telegrafa u subotu, pozivajući se na izvore u Konzervativnoj partiji.

Prema izvorima publikacije, Majkl Gouv, britanski ministar za stanovanje i regionalni razvoj, sklon je da odobri izgradnju novog rudnika uglja u gradu Vajtheven u Kambriji na severozapadu Engleske. Projekat je prvobitno predstavljen nekoliko godina unazad i dobio zeleno svetlo u oktobru 2020, ali šest meseci kasnije, Kabinet ministara Velike Britanije je obustavio sertifikaciju i pokrenuo novu reviziju projekta usred protesta ekologa.

Međutim, u pozadini situacije u Ukrajini i širokih ograničenja postavljenih Moskvi, koja uključuju ukidanje uvoza ruskog uglja do kraja godine, britanske vlasti bi mogle na kraju da odobre projekat uprkos prethodnim prigovorima, piše Telegraf. Očekuje se da će Gove doneti odluku o novom rudniku do 7. jula, ali izvori kažu da bi se to moglo dogoditi već sredinom maja. Kako je saopšteno iz Vlade, rudnik će obezbediti ugalj za ključne čeličane.

EU, koja takođe pritiska Moskvu ekonomskim ograničenjima usred ukrajinske krize, već je odlučila da napusti ruski ugalj. Ranije ovog meseca, Brisel je rekao da će zabraniti kupovinu, uvoz ili tranzit uglja i drugih čvrstih minerala iz Rusije počev od 10. avgusta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: The Telegraph

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.