viktor-but-u-bolnici

Viktor But se trenutno nalazi na lekarskim pregledima u jednom medicinskom centru u Moskvi, i po potrebi može biti hospitalizovan, izjavila je za ruske medije njegova žena Ala.

Viktor But je prošle nedelje vraćen u svoju domovinu prilikom razmene zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država.

But je služio 25-godišnju kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je planirao ubijanje američkih državljana i materijalno podržavao terorizam. Osmog decembra pušten je iz američkog zatvora posle skoro 15 godina u razmeni za američku košarkašicu Britni Griner .

„Viktor je danas počeo da ide na kompletan lekarski pregled. To će trajati najmanje nekoliko dana. Kada je reč o ambulantnom pregledu, ako bude potrebno, može da bude hospitalizovan“ – rekao je sagovornik agencije.

Viktor je, naravno, još uvek veoma umoran, treba da se oporavi posle toliko godina u stranim zatvorima – prvo 2 godine u tajlandskom zatvoru, zatim u samici u Njujorku tokom suđenja, a zatim više od 10 godina u Merionu, saveznom zatvoru, u posebnom bloku kontrole komunikacije – ukupno je u zatvorima proveo 14 godina i 10 meseci – rekla je ona.

Sada je za Buta najvažnije da povrati zdravlje, smatra njegova supruga.

„Dakle, ako postoje medicinske kontraindikacije, moraćete da sačekate neko vreme sa intervjuima i javnim događajima. Ali nadamo se da će sve biti u redu. Po svemu sudeći, Britni Griner, za koju je Viktor razmenjen, još se ne pojavljuje u američkim medijima upravo zato što je na lekarskom pregledu i rehabilitaciji posle stresa koji je doživela, jer je odmah, direktno iz aviona prebačena bolnicu u Teksasu“ – rekla je Ala But.

Iskreno, bilo bi dobro da Viktoru damo malo vremena da se odmori i oporavi, da „diše“ bez ove trke, bez medijske histerije – zaključila je Ala But.

Ranije je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da je Grinerova veoma raspoložena i dobrog zdravlja. On je precizirao da je Griner boravila u vojnom medicinskom centru u San Antoniju u Teksasu , „samo da bi bila sigurna da je spremna da se reintegriše u američko društvo“ – prenela je RIA.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji