Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz - Cena kubika drva skočila za 30 odsto

Vlada Srbije privremeno je zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva, što bi trebalo da stabilizuje situaciju na domaćem tržištu ogreva.

Trenutna cena kubika ogrevnog drveta je 9.000 dinara, što je oko 30 odsto više nego protekle godine.

Vlasnici stovarišta kažu da je potražnja dosta veća nego prošle godine, a da je jedan od problema nedostatak repromaterijala.

Uglja takođe nema u ponudi.

Oni napominju da su cene skočile od 30 do 40 odsto u zavisnosti od vrsta drveta.

Vlada Srbije je u međuvremenu privremeno zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi bio mase.

Cilj zabrane izvoza je, kako se navodi, sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanje posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza kao i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Izvozno orijentisane kompanije koje se bave preradom drveta za sada nemaju većih problema sa nabavkom reprometrijala, ali ni na tržištu koje za sada uspevaju da podmire.

Stavka kao što je nabavka ogreva trenutno je prioritet u Savezu penzionera Srbije, koji uveliko dogovaraju naredne korake, kako bi se svi članovi na vreme snabdeli ogrevom.

Kolubara ima nagoveštaje da će uskoro biti prodaje, uputiće se zahtevi sa pregovora sa najviših nivoa da se bar penzioner obezbede kada je ugalj u pitanju – ističe Milan Periz, član Skupštine Saveza penzionera Srbije.

Uprkos tome što je ogrevno drvo bilo najisplativije u domaćinstvima, bilo je i onih koji su se preorijentisali na centralno, odnosno na grejanje na gas.

Međutim, ove sezone, potražnja za ogrevnim drvetom je drastično veća, pa, kako kažu u stovarištima, građani već uveliko poručuju, ne pitajući ni za cenu, ni za vrstu drveta.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji