Vladimir Putin: Rusko naoružanje je decenijama ispred stranog naoružanja

Mmogi primerci ruskog oružja nove generacije su godinama, pa čak i decenijama ispred stranog naoružanja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin otvarajući u ponedeljak forum „Armija 2022“ u parku Patriot.

Od posebnog značaja su modeli i sistemi nove generacije koji su orijentisani ka budućnosti i koji će odrediti budućnost oružanih snaga. To se tiče naoružanja visoke preciznosti i robotike i sistema zasnovanih na novim fizičkim principima. Mnogi primerci našeg oružja nove generacije su godinama, pa čak i decenijama ispred stranog naoružanja. Po taktičko-tehničkim karakteristikama ih značajno nadmašuju – rekao je Putin.

On smatra da je forum „Armija 2022“ odlična prilika za strane vojne specijaliste da se lično uvere u razvoj vojno-industrijskog kompleksa Rusije i njegov napredak u oblastima veštačke inteligencije, najsavremenije informacione i radio-elektronske tehnologije, kao i kao praktična implementacija naprednih dostignuća ruskih dizajnerskih biroa i naučnih škola svetskog glasa.

Ruski lider je istakao da su eksponati izloženi u parku Patriot, prezentacije na vojnim poligonima i demonstracije proizvoda ERA tehnopolisa jasan dokaz superiornosti domaćih vojnih proizvoda.

Želeo bih da dodam da su na specijalnim štandovima ruska preduzeća predstavila svoja dostignuća u oblasti inovativnih civilnih proizvoda i tehnologija. Oni takođe zaslužuju najveću pažnju – rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija spremna da razvija inovativne veze sa drugim zemljama za stvaranje novih modela naoružanja i opreme i da „radi zajedno pod fer, ravnopravnim uslovima“.

Iskustvo naše zemlje u tako uspešnoj tehnološkoj saradnji, pre svega u okviru ODKB i ŠOS, je zaista ogromno – zaključio je Putin.

Forum „Armija 2022“ trajaće do 21. avgusta. U okviru njega planirano je da se održi 289 događaja u objektima „Patriota“, na poligonu „Alabino“, na aerodromu „Kubinka“, kao i u svim vojnim okruzima u više od 30 regiona Rusije. Na forumu će učestvovati vojne delegacije iz 72 zemlje sveta.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji