Zelena milja film o istinitom događaju i smrti nevinog dečaka

Popularni film Zelena milja nastao je po istinitom događaju u kojem su brutalno oduzeli život 14. godišnjem nevinom dečaku.

Bilo je to jedno od najtužnijih poglavlja u istoriji 20. veka. Džordž Stinej mlađi. bio je najmlađa osoba osuđena na smrt u SAD-u.

Imao je samo 14 godina kada je pogubljen na električnoj stolici 1944. godine.

Tokom suđenja, do dana pogubljenja, u rukama je uvek nosio Bibliju, tvrdeći da je nevin. Optužen je za ubistvo dve bele devojčice (11 i 7 godina). Njihova tela pronađena su u blizini kuće u kojoj su dečak i njegovi roditelji živeli.

Svi porotnici bili su belci. Suđenje dečaku trajalo je samo 2 sata i osuđen je 10 minuta kasnije. Dečakovi roditelji nisu primljeni u sudnicu kako bi bili uz dete koje je bilo nasmrt preplašeno.

Pre pogubljenja, Džordž je proveo 81 dan u zatvoru bez mogućnosti da vidi svoje roditelje. Držali su ga u izolaciji 80 milja od rodnog grada. Nije mogao nikoga videti niti sa kim razgovarati. Imao se pravo braniti – bez prisutnosti roditelja i advokata.

Ubio ga je strujni udar na glavi od 5,380 volti. Visok 150 centimetara i težak 43 kilograma, 14-godišnji Džordž bio je najmlađa osoba osuđena na smrtnu kaznu, piše Daily Mail.

Bio je toliko malen da su na električnu stolicu morali staviti knjige kako bi mu glava doprla do elektroda.

70 godina kasnije, njegovu je nevinost konačno dokazao sudija u Južnoj Karolini. Devojke su umrle od udarca gredom u glavu. Pojedinost je bila da je greda težila 19,07 kilograma. Stoga nije postojao fizički način da je dete podigne, a kamoli da ih ubije.

Stiven King je bio inspiriran ovim slučajem da napiše svoju knjigu. Naslov joj je „Zelena milja“. Knjiga je objavljena 1999. pod istim naslovom.

Po knjizi snimljen je i istoimeni film „Zelena milja“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: DailyMail